Linkovi

Američki Sekretarijat za odbranu preuzima obuku iračkog Ministarstva odbrane i MUP


Dva američka generala su juče izrazila nadu da će iduće godine biti u stanju da počnu da smanjuju broj stranih vojnika u Iraku, ali su naglasili da će svaka odluka zavisiti od situacije na terenu i da će u tom pogledu biti kritično sledećih nekoliko meseci.

Dva najviša generala zadužena za vojne operacije Sjedinjenih Država u Iraku, juče su odgovarala na brojna pitanja članova komiteta američkog Senata i Predstavničkog doma. Pojedini senatori su kritikovali delovanje u Iraku, ustvrdivši da ne postoji jasna strategija za ostvarenje američkih ciljeva i povlačenje snaga.

Senator iz Demokratske stranke Karl Levin je insistirao da komandant koalicionih snaga u Iraku, general Džordž Kejsi, odgovori kada bi moglo da dođe do određenog smanjenja američkih snaga u Iraku. General je rekao da će narednih 75 dana biti kritični za situaciju na terenu i da bi zbog toga voleo da sačeka na razvoj političkog procesa u Iraku da bi – kako je rekao – mogao da da bolju procenu. Prethodno je general Kejsi predviđao da će znatnije smanjenje američkih snaga u Iraku početi prvih meseci naredne godine. Međutim, juče je članovima Kongresa duže razjašnjavao faktore koji će uticati na takvu odluku, među kojima su obim pobune, sposobnost iračkih snaga i sposobnost Iračke vlade da podrži te snage.

Pojedini senatori su izrazili bojazan kada je general rekao da je samo jedan irački bataljon u potpunosti spreman za nezavisna dejstva, jer je pre nekoliko meseci saopštio da postoje tri takva bataljona. General je uzvratio da se nivo spremnosti pomera gore – dole zavisno od različitih faktora, ali da ukupno uzev sve više iračkih vojnika dostiže najmanje drugi nivo spremnosti, što znači da mogu da preuzmu vođenje operacija, uz pomoć koalicionih snaga. General Kejsi je odbacio tvrdnje pojedinih kongresmena da nastojanje da se donese stabilnost u Irak polako tone.

«U ratu se pravi mnogo grešaka. Ključno pitanje je da li iz tih grešaka možete ili ne možete da izvučete pouku. A ja bih rekao da smo mi, kada se sve uzme u obzir, radili prilično dobro.»

General Kejsi i njegov pretpostavljeni, zapovednik Centralne komande, general Džon Abizejd, izrazili su zabrinutost u pogledu rezultata predstojećeg referenduma o Ustavu i sposobnosti iračkih političara i civilnih službenika da izgrade efikasnu vladu posle izbora zakazanih za decembar.

Generali brinu zbog mogućeg otuđenja sunitske manjine, u kojoj se većina protivi Ustavu. General Abizejd je takođe zatražio određene promene u načinu na koji je organizovana američka administracija u pogledu efikasnosti građenja demokratije u svetu.

«Na samom završetku, gospodine predsedavajući, rekao bih da je važno da shvatimo globalnu opasnost koju Al kaida predstavlja za Sjedinjene Države i civilizovane zemlje sveta. Mi još nismo organizovani onako kako bi trebalo da budemo da bismo se borili protiv tog neprijatelja, sa usaglašenom i sinhronizovanom međunarodnom i međuagencijskom akcijom. Za to ima vremena, ali treba da iskoristimo ovaj trenutak i učinimo to odmah.»

Upravo zbog toga, američki Sekretarijat za odbranu preuzima obuku osoblja iračkog Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova – što je do sada bio zadatak Državnog sekretarijata.

XS
SM
MD
LG