Linkovi

Del Ponte: Mladić u Hagu do godišnjice Dejtonskog sporazuma


Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je danas da očekuje da će se
haški optuženik, general Ratko Mladić do desete godišnjice Dejtonskog sporazuma, u decembru, naći u Hagu.

Ona je na konferenciji za novinare, posle razgovora sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, rekla da je očekivala da će se Mladić do godišnjice Srebrenice, 11. jula, naći u Hagu, ali da sada postoji novi rok, a to je 10.godišnjica Dejtonskog sporazuma. Del Ponteova je rekla da je veoma zadovoljna saradnjom sa vlastima u SCG, navodeći da to pokazuje i činjenica da je za godinu dana u Hag prebačeno 16 optuženih, kao i da je omogućen pristup svedocima i dokumentaciji.

Ona je, medjutim, navela i da je "veoma razočarana" što se još šestorica optuženih nalazi na slobodi, i to verovatno u Srbiji. Karla del Ponde doputovala je danas u Beograd i sastala se sa Koštunicom i ministrom za ljudska i manjinska prava Rasimom Ljaljićem.

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je danas, u razgovoru sa ministrom za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasimom Ljajićem, da je izručenje Ratka Mladića najveća prepreka saradnji SCG sa Hagom. Kako se navodi u saopštenju Direkcije za informisanje Saveta ministara SCG, Del Ponteova je naglasila da je neophodno izručiti ključne ljude i izrazila očekivanje da "poslednji put dolazi u Beograd ovim povodom".

Ljajić je ponovio rešenost SCG da u potpunostiizvrši obaveze prema Tribunalu i "da u što kraćem roku reši slučaj generala Mladića" On je Del Ponteovu upoznao sa radom Nacionalnog saveta sa saradnju sa Haškim trivunalom i istakao da je Savet odgovorio na više od 800 zahteva Tužilaštva za dostavljanje dokumentacije.

Glavni haški tužilac Karla del Ponte izjavila je večeras da je zadovoljna kontinuitetom i saradnjom sa Crnom Gorom.

U razgovoru sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem na Svetom Stefanu, ona je izrazila uverenje da će tako biti i u budućnosti. Vujanović je ponovio punu posvećenost Crne Gore saradnji sa međunarodnim Tribunalom.

"Ova saradnja interes je državne politike Crne Gore, u čemu će se i dalje angažovati svi njeni organi", kazao je Vujanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Glavni haški tužilac sutra će na Svetom Stefanu razgovarati sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, a zatim odlazi u Zagreb, gde će se sresti sa zvaničnicima Hrvatske.

XS
SM
MD
LG