Linkovi

Protiv lidera većine u Predstavničkom domu podignuta optužnica za krivično delo


Lider Republikanske većine u Predstavničkom domu američkog Kongresa, Tom Dilej, napušta taj rukovodeći položaj pošto je protiv njega velika porota države Teksas podigla optužnicu za krivično delo kovanja zavere.

Republikanci u Predstavničkom domu će sada privremeno imenovati novog lidera dok Tom Dilej obećava da će se boriti protiv, kako je rekao, politički inspirisane osvete.


Dilej naziva ovo podizanje optužnice delom kampanje političke osvete od strane okružnog tužioca u Teksasu uz pomoć drugih demokrata:

“Ovaj potez je proizvod koordinisane kampanje sa predumišljajem koja ima za cilj potitičku odmazdu, koja je predvidivi rezultat osvetničke istrage na čelu sa stranačkim fanatikom.“

Dilej je umešan u kontrovezu u jeku tekuće istrage u Teksasu koja obuhvata finansiranje političke kampanje. On je optužen za konspiraciju koja obuhvata upotrebu korporacijskih sredstava od strane takozvanog odbora za političku akciju koji je formirao sa još dvojicom saradnika. Pravila republikanske stranke predvidjaju da svako protiv koga je podignuta optužnica privremeno mora da napusti rukovodeći položaj u Kongresu. U Beloj kući, portparol Skot MekLelan je izjavio da predsednik Buš još uvek smatra Dileja dobrim saveznikom i prijateljem rekavši da bi trebalo dopustiti da se pravni proces odvija svojim tokom. Demokrate su podizanje ove optužnice nazvale najnovijim primerom ne-etičkog ponašanja republikanaca.

XS
SM
MD
LG