Linkovi

Marović: Ostalo je pitanje Mladića, u Bosni Karadžića , u Hrvatskoj Gotovine


Iako nije uslov za očekivani skori početak pregovora Brisela i Beograda o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, hapšenje i transfer Ratka Mladića u Hag biće neophodno ukoliko državna zajednica želi, nakon tog koraka, nastaviti da korača prema EU, uveren je predsednik SCG, Svetozar Marović, nakon što se sinoć susreo sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom.

Predsednik državne zajednice Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, uveren, kako sam kaže, "kao nikada do sada", da EU želi ubrzan pristup SCG Evropi, jednako je uveren da ključ nastavka euro-atlantskih integracija zemlje leži u predaji preostalih begunaca Hagu, pre svih Ratka Mladića:

"Ja bih voleo da je Mladić već u Hagu, naravno. Ali to ne zavisi od naših želja niti od očekivanja pojedinaca- voleo bih da svi oni koje potražuje Hag ne budu kamen o vratu Srbiji i Crnoj Gori i mislim da je pitanje Mladića jedno od onih pitanja koje će sudbonosno uticati na naš evro-atlantski proces: bez rešenja slučaja Mladić mi ne možemo ući u Partnerstvo za mir a siguran sam bez rešavanja slučaj Mladić ćemo teško uspješno završiti proces pregovaranja, sporazumjevanja na temu pridruživanja i stabilizacije. To pitanje moramo rešiti da li 15, 16. ili nekog drugog 15. Ali, što ga pre rešimo mislim da ćemo imati više šansi da budemo što pre u institucijama koje smo sebi postavili kao evropski prioritet".

Predsednik državne zajednice je potvrdio da je o hapšenju Mladića bilo reči i tokom radne večere sa Solanom- reč je o nezaobilaznonm pitanju svih razgovora o progresu SCG, ali, primeti Marović, i ostalih država regiona sa zvaničnim Briselom:

"Ostalo je to pitanje Mladića, u Bosni Karadžića , u Hrvatskoj Gotovine. To je ta naša, na žalost, ako tako mogu reći, sudbina koju nam je prošlost ostavila da je moramo rešiti. Bez toga niko od nas neće napred. I Hrvatska bi verovatno bila već korak dalje da nema Gotovinu a i mi bi ko zna koliko bili dalje da smo neke stvari završili mnogo ranije i da Mladića sada već imamo pred Haškim tribunalom. Ja ne znam kako će se ta stvar rešiti, ali se nadam da ćemo je rešiti jer nikada ranije nisam prepoznao takvu ozbiljnost svih institucija u Srbiji, na nivou državne zajednice, u Crnoj Gori, da se angažuju i poslednji potencijali i da se svaka, možda i najbizarnija činjenica proveri kako bi se došlo do izvora informacija o mestu kretanja, mestu gde bi se mogli naći neki podaci, ljudi koji su bili veza ili bi mogli biti veza. Dakle, to je jedan krajnje ozbiljan, pokriven proces u koji su uključene , ne samo domaće, nego i medjunarodne institucije odredjenog profila".


XS
SM
MD
LG