Linkovi

Vlahović: Crnogorski referendum biće održan do kraja aprila naredne godine


Crnogorski referendum biće održan do kraja aprila naredne godine, ali će formalizacija njegovog ishoda biti odložena do 13. jula, rekao je ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović, upriličenoj nakon učešća na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Tim potezom, Crna Gora želi da pomogne međunarodnim faktorima u rješavanju pitanja Kosova, rekao je Vlahović. On je dodao i da je potrebno određeno vrijeme da se struktura državne zajednice raščlani na korektan način, ukoliko bi ishod referenduma bio nezavisnost.

Vlahović je naglasio da je svojim sagovornicima u SAD-u stavio do znanja da je za Crnu Goru neprihvatljivo da svoje pravo na samoopredjeljenje dovodi u vezu sa pitanjem Kosova, kao i da neće prihvatiti da bude talac bilo kog otvorenog problema u regionu.

Vlahović je dodao da će Crna Gora održati demokratski i transparentan referendum do kraja aprila naredene godine-u skladu sa međunarodnim standardima.

A najava visokog predstavnika Havijera Solane da će ‘’EU uvažiti pozitivan ishod crnogorskog referenduma ukoliko bude održan u skladu sa međunarodnim standardima’’, izazvala je brojne reakcije.

Portparol DPS Predrag Sekulić rekao je da su stavovi visokog predstavnika EU Havijera Solane o referendumu kompatabilni sa gledištem vladajuće crnogorske partije.

DPS je spremna da u organizaciji referenduma ispoštuje sve evropske demokratske standarde”, kazao je Sekulić i podsjetio da je crnogorska vlast uputila pozive OEBS-u i drugim međunarodnim institucijama da budu posmatrači referendumskog procesa.

No, iz Socijalističke narodne partije ocijenjeno je da, imajući u vidu stavove Evropske unije, crnogorska vlast ne može jednostrano odrediti datum održavanja referenduma, i upozoreno da bi takvi potezi bili visokog rizika.


XS
SM
MD
LG