Linkovi

Očuvanje muzike Nju Orleansa


I dok se rasčišćavanje posle uragana nastavlja, gradonačelnik Nju Orleansa Rej Negin kaže da je sit zvukova spasilačkih helikoptera koji nadleću grad, i pita se kada će ponovo Nju Orleansom odjeknuti zvuci džeza.

Teško je definisati zvuk Nju Orleansa. Kris Vadala, koji je na čelu katedre za džez na Merilendskom univerzitetu, ističe da je muzika tog grada u stvari jedinjenje multi-nacionalnih uticaja:

”Nju Orleanski džez je mešavina svega. Mnogi istoričari smatraju da je džez tu rodjen 1895.godine. Kad razmislite o istoriji teritorijalnih promena - odnosno vladavini Francuza, Španaca i Amerikanaca uz primese Afrikanaca i Kreolaca, to je očigledno veliki topioničarski lonac. To je suština cele Amerike.“

Iz tog geografskog amalgama je proistekao čitav spektar muzičkih pravaca u Nju Orleansu, poput Zideka, bluza, džeza Luja Armstronga i pre njega Kida Orija, Kinga Olivera, Skota Džoplina. Tu su regtajm, gospel, crkvena muzika, te zapadni uticaji koje su očuvali Kreolci.

Pored neverovatne raznolikosti, ono što čini muziku Nju Orleansa tako posebnom jeste što ona prožima svakodnevni život grada.

”Ta muzika - mada ima dugu istoriju - jeste nešto veoma organsko i živo.“

To kaže Metju Barton, audio-vizuelni specijalista u Kongresnoj biblioteci, koji dodaje da je Nju Orleans možda najbolje poznat po svojim duvačkim orkestrima, koji su integralni deo svega -- od sahrana do proslave Mardi Gra.

”Jedna od stvari koje su održale džez u životu upravo su duvački orkestri koji imaju duboke korene, jer su nastali i pre džeza u 19 veku. Ti orkestri inkorporiraju moderni džez, ritam, bluz i fank.“

Zbog jedinstvene važnosti u muzičkoj istoriji Nju Orleansa ti orkestri su predmet specijalne pažnje nakon uragana Katrina. Saksofonista Brenford Marsalis, jedan od muzičke braće Prve familije džeza u gradu, pomagaće muzičare tih orkestara koji su izgubili posao zbog oluje, preko svoje diskografske kuće koju je osnovao pre tri godine.

”Osnovaćemo fond koji će im omogućiti da muziciraju na koncertima i snimaju za nas. Imamo puno ideja, nešto moramo ostvariti.“

I dok se voda koja je preplavila grad povlači, muzičari, akademici i zaljubljenici magičnog zvuka Nju Orleansa uvereni su da će jedinstveni muzički amalgam te regije nastaviti da cveta.

XS
SM
MD
LG