Linkovi

Kako pomoći siromašnom stanovništvu u pogođenim područjima?


Dok se žitelji američke obale Meksičkog zaliva suočavaju sa posledicama i štetom posle uragana Rita i Katrina, širom Sjedinjenih Država pokreću su debate o tome kako pomoći siromašnom stanovništvu u pogođenim područjima.

Tokom naleta uragana Katrina, milioni Amerikanaca gledali su na televizijskim ekranima potresne prizore iz Nju Orleansa iz kojeg su hiljada, pretežno siromašnih Afro-Amerikanaca, pokušavale da odu ili su se borile da prežive u poplavljenom gradu. Ti prizori podstakli su rasprave širom zemlje: šta uraditi i kako pomoći siromašnima. Barbara Bergman, stručnjak na odseku za ekonomiju i suzbijanje siromaštva na Američkom Univerzitetu u Vašingtonu, kaže.


”Videli smo mnoštvo nesrećnih ljudi koji nisu bili u mogućnosti da napuste grad i ostavljeni su uraganu na milost i nemilost.“

Posebna zabrinutost vlada među Afro-Amerikancima u raznim vladinim i drugim institucijama među kojima je i demokratski kongresmen Ilajdža Kumings iz savezne države Merilend.

” Ne smemo dozvoliti da u istoriji ostane zapisano da je razlika između poginulih i preživelih u olujama i poplavama koje su obeležile 2005. bila zasnovana na nemaštini, životnoj dobi i boji kože.“

Tokom nedavnog obraćanja naciji iz nastradalog Nju Orleansa predsednik Buš je rekao da ogromno, trajno siromaštvo koje postoji u tom delu zemlje, a koje se moglo videti na televizijskim ekranima, vuče korene iz rasizma i diskriminacije koji su generacijama uskraćivali mogućnosti koje pruža Amerika.
Profesor Barbara Bergman smatra da je veoma važno da se u rasprave o suzbijanju siromaštva u Sjedinjenim Državama uključe i predsednik i Kongres. Tako misli i Barak Obama, demokrata iz Ilinoisa i jedini Afro-Amerikanac u Senatu:

“Sada se postavlja pitanje da li je prirodna katastrofa bila alarm za administraciju da se uhvati u koštac sa rasnom podelom i siromaštvom u zemlji i da li će Amerikanci, konačno, videti rezultate Bušovih obećanja, o pomoći siromašnima, koje je davao u vreme prve predsedničke kampanje.”

Pitanje siromaštva verovatno će se uskoro naći u žiži pažnje američkog Kongresa koji je nadležan za finansiranje obnove nastradalih područja.

XS
SM
MD
LG