Linkovi

Šef američke javne diplomatije želi da unapredi veze sa Turskom


Karen Hjuz, državni podsekretar za javnu diplomatiju obećala je da će ojačati američku saradnju sa glavnim saveznikom iz NATO-a Turskom. Ona je to izjavila na poslednjoj stanici svoje turneje po Bliskom istoku, čiji je cilj unapredjivanje američkog imidža u islamskom svetu.

Obraćajući se novinarima u Ankari posle sastanka sa turskim šefom diplomatije Abdulahom Gulom, Karen Hjuz je izjavila da se SAD suočavaju sa, kako je rekla, «velikim izazovom u domenu javne diplomatije». Prema njenom mišljenju, da bi odgovorila na taj izazov, Amerika treba da radi na jačanju partnerstva sa Turskom.

Hjuz je takodje istakla da SAD treba da pomognu Turskoj da reši problem jačanja terorističkih aktivnosti pripadnika pobunjeničke Kurdistanske radničke partije - PKK. Turska već izvesno vreme poziva SAD da preduzmu vojnu akciju protiv 5,000 boraca PKK čije su uporište planine u severnom delu Iraka koji kontrolišu Kurdi.

Nesuglasice u pogledu Kurdistanske radničke partije zapravo su odraz većih političkih neslaganja izmedju Turske i SAD kada je reč o Iraku. Turska je i dalje sumnjičava prema federalnom modelu na kome se zasniva nacrt novog iračkog ustava, u strahu da on može da dovede do podele Iraka na etničkim osnovama.

Tursku posebno brine da će američka podrška kurdskim saveznicima u Iraku rezultirati radjanjem nezavisne kurdske države na njenim granicama. Nezavisni Kurdistan mogao bi zatim da postane magnet za nemirnu kurdsku populaciju same Turske.

Anti-američko raspoloženje u Turskoj je u porastu od američke okupacije Iraka. Nove ankete pokazuju da samo 17% Turaka podržava američki rat protiv terorizma. Mnogi veruju da je rat uperen protiv Muslimana u celini. Na listama bestselera dominiraju romani o zamišljenoj američkoj okupaciji Turske.

Odnosi izmedju dva saveznika iz NATO-a pretrpeli su težak udarac 2003. godine kada je turski parlament, slušajući raspoloženje javnosti, glasao protiv zakona kojim bi se američkim snagama omogućilo da izvrše invaziju na Irak sa severa, preko turske teritorije. Turski zvaničnici sada izražavaju zabrinutost da će SAD tražiti pomoć Ankare u izolaciji Irana i Sirije.

Uprkos svemu, zvaničnici na obe strane preduzeli su korake da bi poboljšali odnose. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan u više navrata je govorio o strateškom značaju odnosa sa SAD.

Ranije ove nedelje, savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli otputovao je u Ankaru gde se sastao sa turskim predsednikom Ahmetom Nedžetom Sezerom i Erdoganom.

Medjutim, analitičari upozoravaju da će tursko-američki odnosi ostati «roviti» i nestabilni, osim ako SAD ne preduzmu odlučne korake protiv Kurdistanske radničke partije.

XS
SM
MD
LG