Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Američki dnevni listovi i dalje pomno prate dešavanja u priobalju Meksičkog zaliva, gde je u toku opsežna akcija dopremanja pomoći i rekonstrukcije uraganom opustošenih krajeva. Na naslovnim stranicama vodećih listova beležimo izveštaj sa kongresnog svedočenja bivšeg direktora Federalne agencije za vanredne situacije Majkla Brauna, koji je postao oličenje spore i neadekvatne reakcije federalnih službi na uragan Katrina.

Braun je za greške okrivio lokalne funkcionere u Luizijani, ali vodeći američki listovi nisu propustili da prenesu oštre kritike republikanaca i posebno – jednog od dvojice demokrata na panelu – Džina Tejlora iz Misisipija koji je rekao da Braun može da krivi lokalne vlasti u Luizijani koliko god hoće, ali da su i on i federalna agencija u Misisipiju “pali na nos” i da je on tome lično svjedočio.

Dopisnik Vašington posta iz Saudisjke Arabije, Glen keser, izveštava o poseti državnog podsekretara Karen Hjuz i njenom insistiranju da Kraljevina dozvoli ženama da voze automobil. Obraćajući se skupu od nekoliko stotina žena, od glave do pete obučenim u crno, Karen Hjuz je rekla da manjak prava i građanskih sloboda za žene u Sjedinjenim Državama stvara negativnu sliku o Saudisjkoj Arabiji i da se Vašington zalaže za jednakost polova, u svakom društvu. Njegovo svjedočenje naišlo je na oštre kritike i republikanskih predstavnika na panelu.

Konzervativni Vašington Tajms prenosi podatke istraživačkog Pju Hispanik Centra, koji ukazuju na drastičan porast ilegalne imigracije. Broj onih koji su bez dozvole prešli na američku teritoriju u 2004. čak je za 110 hiljada veći od broja ilegalnih doseljenika u 2003. godini. Broj ilegalnih imigranata, prema istraživanju koje uporedno analizira podatke iz proteklih 13 godina, prevazilazi broj onih koji u Sjedinjenim državama borave u skladu sa zakonom. Vašington Tajms u istom tekstu prenosi stav republikanskog senatora iz teksasa Džona Kornina koji kaže da visok procenat ilegalnih doseljenika pokazuje da “imigracioni sistem SAD ne funkcioniše”.

San Francisko Kronikl piše o nameri Internet giganta – kompanije Gugl - da u Mauntin Vjuu - na skoro 93 hiljade kvadratnih metara prostora koji koristi NASA-in istraživački centar Ejms, sagradi svoj stambeno-poslovni kompleks. Očekuje se da će predveče po lokalnom vremenu izvršni direktor Gugla, Erik Šmit i direktor centra Ejms Skot Habard na zajedničkoj konferenciji za novinare objaviti više detalja. Dnevnik iz San Franciska danas prenosi izjavu Guglovog portparola – da u NASA-inom kompleksu u srcu Silikonske doline, ima dovoljno mesta za logičnu ekspanziju Gugla.

XS
SM
MD
LG