Linkovi

Tim Berger: Irak nije jedini fron u ratu protiv terorizma


“Predsednik Buš je izjavio da je Irak glavni front u borbi protiv terorizma, ali to ne znači da je i jedini ” kaže stručnjak za Irak i terorizam nedeljnika TAJM, Tim Berger u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem. Berger se prvo osvrnuo na tekuću situaciju u Iraku: "Sadašnja situacija u Iraku je teška; mogućnost izbijanja gradjanskog zbog verskih podela je moguć. Američke i koalicione snage, mesec dana pre održavanja referenduma o ustavu, nastoje da spreče takav scenario. Medjutim, referendum će biti indikator daljeg razvoja dogadjaja u toj zemlji i pokazaće da li ce se situacija smiriti ili će se interni konflikti produbiti."

GLAS AMERIKE: Šta bi gradjanski rat rat u Iraku značio za tu zemlju i region?

BERGER: Posledice takvog sukoba bi bile nesagledive. Kurdi bi, recimo, nastojali da formiraju svoju teritoriju i državu, dok bi šiiti pokušali da se priklone Iranu. Mogućnost nezavisne kurdske države uvukla bi u sukob Tursku, koje ne želi da se odrekne svoje teritorije naseljene Kurdima. Pored toga, otvoreni sukob izmedju sunita i siita bi podstakao jače angažovanje Irana, a nije izvesno kako bi na sve to reagovali irački susedi.

GLAS AMERIKE: Kakvi su izgledi da referendum o ustavu uspe?

BERGER: Referendum će biti uspesan ukoliko veliki broj birača izadje na birališta; medjutim, ni u tom slučaju nije sigurno da će ustav biti usvojen. Ako samo dve trećine birača u 3 od 18 pokrajina budu glasale protiv predloga ustava, on neće biti usvojen. To znači da procenat birača koji bi se izjasnili u prilog ustava mora biti visok u svih 18 pokrajina. Medjutim, treba imati na umu da najmanje tri pokrjanine imaju veliku populaciju sunita, koji bi mogli da glasaju protiv ustava. Stoga, ishod galsanja na referednumu nije izvesan, a to bi moglo da znači početak velikih problema u Iraku.

GLAS AMERIKE: Da li će SAD, koje smatraju Irak glavnim frontom u borbi protiv terorizma, moći da održe svoje vojno prisustvo u toj zemlji u svetlu sve manje podrške američke javnosti za taj rat, (kako na političkom tako i na ekonomskom planu?)

BERGER: Predsednik je izjavio da je Irak glavni front u borbi protiv terorizima, ali to ne znači da je i jedini. Imali ste dva teroristička napada u Londonu, napade u Turskoj i u drugim zemljama. Irak ipak predstavlja samo jedan, mada važan front u borbi protiv terorizma. Karakteristika iračkog fronta je veliko i aktivno učešce stranih boraca i bombaša samoubica. Problem je u tome što je većina terorističkih frontova nevidljiva, a front u Iraku je najvidljiviji i, svakako, do sada najžešći. Pored toga, rat u Iraku nije popularan, posebno zbog gubitka velikog broja američkih vojnika, a sada se nagoveštava mogućnost povlačenja izvesnog broja američkih trupa već u januaru iduće godine, što bi mogla da bude i indirektna potvrda administracije da se stvari ne razvijaju na najbolji mogući način.

GLAS AMERIKE: Da li će administracija morati da izabere izmedju rata u Iraku i aktuelnih unutrašnjih pitanja, posebno u svetlu katastrofalnih posledica uragana Katrine?

BERGER: Katrina je iskomplikovala finansijsku sliku ove zemlje, mada su berzanske aktivnosti i ekonomski indikatori za sada relativno povoljni, uprkos činjenici da su finansijske posledice Katrine daleko veće od posledica terorističkih napada 11. septembra 2001. Irak je više političko nego ekonomsko pitanje i smatram da se nećemo povući iz Iraka naglo i neposredno. Povlačenje Amerike iz Iraka će biti postepeno i dobro isplanirano da bi se zadovoljili politički aspekti borbe Vašingtona protiv terorizma, kao i ekonomske potrebe oporavka obale Meksičkog zaliva od posledica Katrine.

XS
SM
MD
LG