Linkovi

Američka vojska tvrdi da je proteklog vikenda ubijen Abdulah Abu Azam, drugi čovek Al Kaide u Iraku


Prema saopštenju američke vojske, pripadnici američkih i iračkih snaga su u nedelju prekjuče ubili Abdulaha Abua Azama, drugu najmoćniju ličnost Al kaide u Iraku. Abu Azam je organizator talasa samoubilačkih bombaških napada u Bagdadu, koji je počeo u aprilu i u kojem su stradale stotine ljudi.

Abu Azam se smatra operativnim komandantom Al kaide u Iraku. On je desna ruka Abua Musaba Zarkavija, najtraženijeg teroriste u toj zemlji.

Veruje se da je Abu Azam bio zadužen za svakodnevne operacije Zarkavijeve grupe u Bagdadu – za finansiranje mnogih pobunjeničkih napada koji treba da poremete politički proces.

Američka vojska priznaje da će ubistvo Abua Azama verovatno ostaviti samo privremeni vakuum u vođstvu Al kaide. Zarkavi je prošle nedelje pozvao na sveopšti rat sa šiitima. Istovremeno, štampa se nacrt Ustava u okviru priprema za referendum 15. idućeg meseca.

Pobunjeni suniti pokušavaju da spreče održavanje referenduma, jer veruju da će Ustav dovesti do podele zemlje i dominacije šiitske većine. Američka vojska očekuje osvetničke napade posle smrti Abua Azama i porast nasilja uoči referenduma.

Medjutim, u saopštenju objavljenom na jednom veb sajtu, Al Kaida nije potvrdila da je Azam ubijen, i demantovala je tvrdnje da je reč o drugom čoveku te organizacije u Iraku.

U medjuvremenu, najmanje 10 osoba je poginulo a više od 25 je ranjeno u samoubilačkom napadu na policijski regrutni centar u Bakubi. U istočnom gradu Kut, policija je pronašla tela 22 streljane osobe.

Bler isključuje skoro povlačenje britanskih trupa iz Iraka

Britanski premijer Toni Bler isključio je mogućnost skorog povlačenja britanskih vojnika iz Iraka, istakavši da se njegova zemlja ne može povući pred, kako je rekao, «verskim fanaticima» i «ostacima Sadamovog režima». Bler se obratio učesnicima godišnje konvencije njegove Laburističke partije koja se održava u Brajtonu gde je boravio i predsednik Srbije, Boris Tadić.

On je izjavio da je sa Tonijem Blerom i ministrom spoljnih poslova Džekom Stroom razgovarao o budućnosti Balkana u Evropskoj Uniji, pitanju Kosova i neophodnosti izručenja haškog optuženika Ratka Mladića za uspeh početka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU.

XS
SM
MD
LG