Linkovi

Sanda Rašković Ivić izjavila da država nema razloga da krije svoj stav


Posle optužbi predsednika Srbije Borisa Tadića da je otkrila državnu strategiju za Kosovo dogovorenu sa premijerom Vojislavom Koštunicom, predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić izjavila je da država nema razloga da krije svoj stav, niti je jasno od koga tačno bi trebalo da ga sakrije.

Sanda Rašković Ivić izjavila je da govori u ime države i svoje lično zato što nema nameru da bude ukras u srpskoj Vladi i Savetu ministara državne zajednice i ne želi da bude ministar za kapitulaciju.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović potvrdio je da ta partija stoji iza svake reči predsednice Koordinacionog centra za Kosovo Sande Rašković Ivić jer ona nije rekla ništa novo što već nije izneto međunarodnim zvaničnicima. Mladenović je upozorio da predsednik Srbije Boris Tadić nema ustavna ovlašćenja da učestvuje u izboru ministra odbrane, a vladajuća koalicija u Srbiji saopštila je da će penzionisani general Zoran Stanković biti njen kandidat za ministra odbrane državne zajednice između ostalog i zbog toga što bi mogao značajno da pomogne u procesu izručivanja generala Ratka Mladića Haškom tribunalu.

Inače, zvaničnici srpske vlasti veruju da neizručenje generala Ratka Mladića Haškom tribunalu ne može biti uslov za početak pregovora sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju. Ministar za ljudska i manjinska prava državne zajednice Rasim Ljajić izjavio je da Ratko Mladić nije uslov za početak pregovora, ali da očekuje da će biti uslov za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nešto ranije predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi postavljanje takvog uslova imalo izuzetno teške posledice po Srbiju i podsetio da to nije bio ni uslov kad je Hrvatska započinjala pregovore o priključenju Uniji a da general Ante Gotovina koga takođe traži Haški tribunal nije bio isporučen Hagu.

XS
SM
MD
LG