Linkovi

Teroristički vođa Osama Bin Laden potpuno izolovan i bez kontakta


Pakistanski zvaničnici tvrde da su kontakti Osame bin Ladena sa sledbenicima sada ograničeni na rukom pisane poruke koje prenose poverljivi kuriri. Portparol pakistanske vojske, general potpukovnik Šaukat Sultan, tvrdi da terorističkom vođi sada treba više od dva meseca da razmeni informaciju sa svojim saradnicima iz Al kaide.

«To jasno pokazuje da je Osama u ovom trenutku izolovan. On više nije efikasan kao nekakav operativni komandant ili kao vođa Al kaide.»

General, koji nije objasnio kako je Pakistanska vlada došla do tih podataka, kaže da je mreža Bin Ladenovih elektronskih komunikacija, koja obuhvata satelitske telefone, kompjutere i radio stanice, praktično uništena. Nadležni u Pakistanu smatraju da Bin Ladena sada štiti samo šačica njegovih najodanijih pristalica i da se on ne kreće u većim grupama - da ne bi bio upadljiv. Smatra se da se krije u pograničnom planinskom regionu između Pakistana i Avganistana, mada niko ne tvrdi da ima pouzdane informacije o njegovom kretanju. Pakistan je rasporedio više od 80 hiljada vojnika na to područje, koji tragaju za Bin Ladenom i uništavaju baze ekstremista. General potpukovnik Safdar Husein komanduje vojnim operacijama na plemenskom području na severu Pakistana.

«Dozvolite mi da kažem da imamo neprevaziđenu dokumentaciju o borbi sa terorizmom. Uhvatili smo više od 700 stranih terorista.»

Od 11. septembra, 2001. i terorističkih napada u Sjedinjenim Državama, Pakistan je postao glavni saveznik u ratu protiv terorizma koji su povele Shjedinjene Države. Pakistan je tokom naredne četiri godine zarobio nekoliko vođa Al kaide, među kojima i Halida Šeika Muhameda, koji je navodno učestvovao u planiranju napada 11. septembra. Vašington je, sa svoje strane, obezbedio Islamabadu vojnu opremu i pomoć za razvoj u vrednosti od više milijardi dolara. Ipak, pojedini kritičari optužuju Pakistan da odstupa od svojih obećanja da će se boriti protiv terorizma. Avganistanski predsednik, Hamid Karzai, tvrdi da se pobunjenici iz Talibana obučavaju u Pakistanu, dok američki zvaničnici govore da bi i dalje moglo više da se učini u vezi sa otkrivanjem i zarobljavanjem Osame bin Ladena. Moguće je da je on izgubio operativnu kontrolu nad Al kaidom, ali nadležni upozoravaju da je Bin Laden i dalje moćan simbol islamskih ekstremista u celom svetu.

XS
SM
MD
LG