Linkovi

Američka naftna industrija i vlasnici automobila odahnuli pošto je uragan Rita uglavnom poštedeo rafinerije


Guverner Teksasa, Rik Peri, saopštio je da su rafinerije u njegovoj državi - njih ukupno 21 – prošle uglavnom bez većih oštećenja u naletu uragana Rita.

«Izgleda da su rafinerije i industriija gasa i nafte u celini, zadobili samo lakši udarac i da će, nadamo se, uskoro obnoviti proizvodnju.»

Trgovci naftom su optimistični pošto su cene nafte juče opale za jedan dolar na specijalnoj sesiji njujorške i londonske berze. Cena je iznosila 63 dolara i deset centi po barelu u Njujorku i 61 dolar i 49 centi u Londonu. Pokazalo se da je uragan Rita naneo daleko manje štete od svog prethodnika Katrine, koja je onesposobila četiri velike rafinerije i dovela do skoka cena nafte na preko 70 dolara po barelu. Red Kavani, predsednik Američkog petrohemijskog instituta, rekao je za mrežu CNN da veruje da će visoke cene nafte biti kratkotrajne pošto su uglavnom posledica dva uzastopna uragana.

«Radi se o tome da smo fokusirani na dva vanredna dogadjaja, koji su zadesili našu industriju, koja je već bila suočena sa znatnim porastom svetske potražnje za naftom tako da zalihe gotovo i ne postoje. To je savršeni recept za porast cena širom sveta. Ne radi se samo o nečemu što pogadja SAD.»

Medjutim, bivši sekretar za energetiku, a sada guverner države Nju Meksiko, Bil Ričardson, ne slaže se sa takvom procenom i smatra da je suština problema u zavisnosti SAD od uvozne nafte.

«Cene rastu već dve godine i to, dramatično. U stvari one su se udvostručile u poslednje tri godine. To je rezultat nedostatka prave nacionalne energetske politike. Ono što bi trebalo da učinimo je da smanjimo našu energetsku zavisnost od strane nafte – koja čini 60 odsto naše potrošnje.»

U medjuvremenu, Medjunarodna energetska agencija, sa sedištem u Parizu, takodje nastoji da stabilizuje svetsko tržište nafte. Agencija je u subotu saopštila da procenjuje štetu od uragana Rita i da će, ukoliko bude potrebno, izneti na tržište dodatne količine nafte iz svojih rezervi za vanredne situacije.

XS
SM
MD
LG