Linkovi

Prema uverenju visokog predstavnika EU 2006. godina će biti od ključne važnosti za Balkan


Prema uverenju visokog predstavnika EU, Havijera Solane, naredna, 2006. godina će biti od ključne važnosti za Balkan- on je to izrekao danas sa govornice Instituta za strategijske studije EU u Parizu, naglašavajući da je celi region značajno odmakao od nesigurnosti i rata- deset godina od Dejtona donelo je na političku scenu novu generaciju političkih lidera i nesumnjiv progres.

Medjutim, karakteristika Balkana i dalje ostaju politički i bezbednosni izazovi, koji naglašavaju važnost ozbiljnog i temeljitog evropskog angažovanja na terenu. Solana posebno podvlači da, više nego bilo koji drugi prostor na svetu, Zapadni Balkan jeste odgovornost Evropske unije i baš zbog toga zvanični Brisel ne može sebi dozvoliti da "balkanski angažman" doživi propast.

Pitanje koje postavlja Balkan na vrh evropske strategijske agende je pitanje rešavanja kosovskog statusa- s tim u vezi, Visoki predstavnik očekuje da će, na osnovu izveštaja ambasadora Kai Eidea, pregovori o konačnom statusu započeti krajem ove godine. Za njega težinu zadatka ilustruje činjenica da Priština i Beograd imaju potpuno suprotne stavove, ali i njegovo uverenje da na obe strane nema "stabilnog političkog vodjstva, sposobnog za donošenje čvrstih odluka".

Havijer Solana je uveren da se problem Kosova ne može rešavati bez osvrta na implikacije kakve to može da ima na celi region- to treba da bude okosnica evropske strategije, slaganja " svih delova regionalne i šire slagalice".

Šta da se čini? Šalje novac, kadrovi, ali , pre svega, da se ispune obećanja, mišljenja je Visoki predstavnik EU- obećanja data Zapadnom Balkanu na samitu u Solunu.

Imajući na umu pitanje ali i pravo kakvo na stabilnu i jasnu budućnost polaže Priština, EU mora da uveri državnu zajednicu da krupnim koracima grabi prema Uniji- slično važi i za ostatak regiona- Makedoniju i Albaniju, pa čak i za Bosnu i Hercegovinu, uprkos zastoju u provodjenju policijskih reformi u toj zemlji.


VS

XS
SM
MD
LG