Linkovi

Podvodne bezbednosne kamere


Jedna devojčica nedavno je postala prva osoba u Britaniji koja je spašena od davljenja zahvaljujući podvodnim bezbednosnim kamerama visoke tenologije. Desetogodišnjakinja se onesvestila pošto je zaronila duboko u jednom bazenu na severu Velsa, ali zahvaljujući prvom u svetu kompjuterskom sistemu za otkrivanje davljenika «POSEJDON», alarm je zazvonio i u roku od nekoliko sekundi devojčica je spašena.

Spasilac Metju Baston bio je na dužnosti kada je kompjuterski sistem visoke tehnologije pod nazivom «Posejdon» aktivirao alarm, kako bi ga upozorio da dete nepokretno leži na dnu bazena.

«Bilo je veoma brzo. Sistem registruje sve što je nepokretno u roku od 10 sekundi, tako da je ona verovatno bila dole ne duže od 12-13. Posejdon joj je spasao život», kaže Metju Baston.

Desetogodišnja devojčica potonula je na dno bazena u Bangoru, gradu na severu Velsa, a ovo što vidite je snimak spasavanja devojčice koji je naparavio Posejdon, sistem koji nadgleda pokrete u bazenu i upoređuje slike u bazi podataka kako bi otkrio da li je neko u nevolji ili bez svesti. To je bilo prvo spasavanje te vrste u Velikoj Britaniji.

Mark Basker, koji koristi sistem «Posejdon», ističe da se osam kamera smeštenih na tavanici, konstantno skeniraju dno bazena. «Ukoliko je bilo šta u bazenu nepokretno više od 10 sekundi, aktivira se alarm na kontrolnoj tabli koja ukazuje na poziciju gde spasilac treba da obavi istragu», dodaje Basker.

U roku od 10 sekundi alarm se oglašava, upozoravajući spasioca na moguće davljenje. Sistem nije dizajniran da zameni spasioce, ali predstavlja osiguranje u slučaju da spacila propusti incident u bučnom ambijentu bazena pretrpanog ljudima.

«To je kao naše treće oko», kaže spasilac Stiv Dankan. «Imamo mnogo više vremena da ragujemo sa ovim sistemom, koji nam pritom ne može oduzeti posao, jer akciju spasavanja i dalje obavljamo mi», dodaje Dankan.

Roditelji su veoma srećni zbog «Posejodna». Jedna od majki, kaže da sistem sa kamerama veliko olakšanje.

«Ponekad izgubite svoje dete iz vida, pogledate nešto drugo u deliću sekunde i nešto može da se dogodi, što može da iam fatalne posledice. Zato je važno imati kamere», ističe Dona Avojemi.

Sistem koji košta 65 hiljada funti, odnosno 117 hiljada dolara već je instaliran na više od 100 bazena u Francuskoj, Nemačkoj i SAD, gde je odprineo spašavanju davljenika.

«Tehnologija se nikad ne umara, ona radi 24 sata, 7 dana u nedelji i nikad nema pad koncentracije, što može da se dogodi čoveku. Mi radimo u vrućem i vlažnom ambijentu, a ovaj kompjuteski sistem može s tim da se nosi mnogo bolje nego ljudsko biće», zaključuje Mark Basker, menadžer rekreativnog centra u Mičamu u Engleskoj.

XS
SM
MD
LG