Linkovi

U rimskom Forumu otvorena izložba koja posetiocima pruža drugačiji uvid u život starog Rima


Drevne gradjevine ponovo oživljavaju a posetioci mogu da doslovno kroče u svet prošlosti. To neverovatno iskustvo moguće je zahvaljujući virtuelnom svetu kompjutera.

U starom Rimu svakako nije bilo automobila, a današnje ruševine su bile u savršenom stanju. Sada su ponovo u «top formi» zahvaljujući multimedijalnom projektu «Zamislite stari Rim». Gradovi i gradjevine iz prošlosti opet oživljavaju... Udjite u predvorje veličanstvene vile i pogledajte te visoke tavanice... Provirite u kuće zatvorene za javnost.

«Doživite Rim kao stari Rimljani» piše u vodiču a gledaoci su potpuno očarani.

«Za nekoga ko nije stručnjak za istoriju ili arhitekturu, veoma je teško da razume i ispravno doživi ruševine na Trajanovoj tržnici gde odavno više ne stoje nekadašnje zgrade. Znamo da hiljade posetilaca koji nisu stručnjaci žele da razumeju i cene te iskopine. Zato želimo da im pružimo pristupačnu i preciznu trodimenzionalnu rekonstrukciju grada i njegove atmosfere» objašnjava kurator izložbe Lukrecija Ungaro.

Posetioci stavljaju trodimenzionalne naočare i zatim posmatraju virtuelne kompjuterski generisane slike. Tako na primer oživljava enterijer drevne vile iz Pompeje. Posetioci mogu da pritiskom na miša krenu u virtuelnu šetnju.

«Ono što ovde radimo jeste projekat rekonstrukcije kuća iz Pompeje pomoću virtuelne realnosti. Želimo da jasno napravimo razliku izmedju rekonstrukcije i istorijskih ostataka koji danas postoje, tako da prikazujemo slike kao da još vise na zidovima, ali takodje i naglašavamo razlike izmedju umetnosti i rekonstrukcije», objašnjava Dr Hju Denars sa Kraljevskog koledža u Londonu.

U Forumu je izloženo 50 virtuelnih multimedijalnih projekta razvijenih u različitim delovima sveta. Zahvaljujući tome, oživela su davno izgubljena umetnička dela i enterijeri.. kao i Via Appia, najslavniji drum u starom Rimu.

Stručnjaci kažu da virtuelni modeli mogu da pomognu u testiranju teorija o starom Rimu kao što je pitanje da li su temelji Koloseuma zaista mogli da izdrže opterećenje 70.000 gledalaca. Iako je izložba koncentrisana na istoriju samog Rima, posetioci mogu da obilaze virtuelne lokacije u Turskoj i Španiji. Virutelna realnost sada omogućuje da se sledi stara poslovica «U Rimu kao Rimljani».

XS
SM
MD
LG