Linkovi

Vladajuća stranka će verovatno izgubiti na današnjim parlamentarnim izborima u Poljskoj


Poljska vladajuća stranka će, prema očekivanjima, izgubiti na današnjim parlamentarnim izborima - prvim otkako se zemlja prošle godine priključila Evropskoj uniji.

Dve stranke, Gradjanska platforma koja se zalaže za biznis i anti-korupcijska stranka Zakon i pravda, će najverovatnije osvojiti pobedu na današnjim izborima u Poljskoj. Ankete nagoveštavaju da će te dve stranke pobediti sa preko 60 posto glasova, u jeku široko rasprostranjenog gneva oko politike vladajuće stranke. Vladajući Savez demokratske levice je došao na vlast 2001. godine i poveo zemlju u članstvo Evropske unije. Medjutim, ta stranka je brzo izgubila podršku javnosti oko niza korupcionih skandala i vladinog propusta da se pozabavi stopom nezaposlenosti od 18 odsto. Medjutim i stranka Gradjanske platforme i društveno konzervativna Stranka zakona i pravde podržavaju usvajanje evropske valute. Favorit Gradjanske platfrome Hana Gronkievič-Valc, popularni bivši guverner Centralne banke, kaže da njena stranka sugeriše radikalne poreske reforme u cilju rešavanja socijalnih problema u zemlji.

”Zemlje koje su usvojile liberalniji pristup su daleko uspešnije od onih koje su u prošlosti usvojile više socijalistički režim. Naš program nije samo za bogate, već i za nezaposlene. Pošto je u Poljskoj nezaposlenost sada 18 posto, želeli bismo da smanjimo poreske stope i cenu radne snage. Mislimo da bi ujednačena poreska stopa za sve povećala doprinos budžetu i značila veću zaradu i veći prihod.“

Medjutim, analitičari kažu da nije jasno da li će ta stranka biti u stanju da funkcioniše u vladi sa strankom Zakona i pravde. I dok je Gradjanska platforma vodila kampanju za smanjenje državne birokratije i uvodjenje poreza na prihod za sve gradjane od 15 odsto, Stranka Zakona i pravde je rešena da očuva mnoge od socijalnih programa i kaže da bi ista poreska stopa za sve gradjane samo pomogla bogatima. Ona je apelovala na Gradjansku platformu da ne napusti svoj koren u čuvenom anti-komunističkom sindikatu Solidarnost uvodjenjem poreskih reformi suviše brzo. Visoki član Stranke Zakona i pravde Adam Bielan, kaže da je važno graditi dalje na tradiciji Solidarnosti.

”Gradjanska platforma je klasična Liberalna stranka. Njihov predlog za ujednačene poreske stope za sve nije prihvatljiv za nas, jer mislimo da nam je, 25 godina nakon rodjenja Solidarnosti, potrebno sada više Solidarnosti. Strahujemo da bi uz predloge Gradjanske platforme, neke zbilja populističke stranke mogle da pobede na sledećim opštim izborima. To bi moglo da bude prilično opasno za stabilnost Poljske.“

Medjutim, birači su jasno stavili do znanja da žele da obe stranke segnu van retorike i pozabave se korupcijom. Ovi izbori za donji dom parlamenta, Sejm, koji broji 460 poslaničkih mesta, i Senat, koji ima 100 mesta, su peti slobodni parlamentarni izbori od pada komunističkog režima 1989. godine. Predsednički izbori će biti održani za dve nedelje.

XS
SM
MD
LG