Linkovi

Priča o privredi regiona je priča o dobroj i lošoj vesti


Privreda Zapadnog Balkana raste brzo i snažno- to je dobra vest, a loša je da je prati stidljiva regionalna saradnja i trgovina, dok je razmena informacija, znanja i roba sa Evropskom unijom više nego simbolična.


I to nije sve- iako se sve više ulaže u informativne tehnologje, jos uvek su retke kompanije u kojima je kompjuter uobičajeno pomagalo, još su redje one u kojima zaposleni govore strane jezike, dok se na prste mogu izrojati one kompanije u regionu kojima nisu strani evropski zakoni i regulativa iz ove oblasti.


"Anketirali smo skoro dve hiljade kompanija na Zapadnom Balkanu, a rezultat je, sa jedne strane, veliki optimizam da jednog dana poslovati u proširenoj Evropi i da će im to značiti bolje poslovanje, ali sa druge strane je velika zabrinutost vezana za otežan pristup tržištu-borba sa često birokratizovanim aparatom carina, te ničkim standardima. Drugim rečima postoje barijere za kompanije iz regiona da razviju posao i trgovinu."

Da li je privreda državne zajednice spremna za skori početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, da ispuni dio "privredne zadaće" kakvu joj sprema Evropska komisija, pitanje je za ambasadora SCG pri EU, Roksanda Ninčić.

"Da li će baš biti spremna da odmah odgovori na sve zahteve ne znam, ali da je privreda i ekonomska sfrea spremna za otvaranje pregovora sa EU, jeste".

Srbija i Crna Gora stoji nešto bolje od balkanskog prosjeka, govore podaci i uvereni su zvaničnici Evropske asocijacije privrednih komora.

Dirk Vantyghem-

"Oni su možda ne nesto višem nivou, iako se susreću sa opštim manama kao što su carine,ograničena trgovina u regionu, što je veliki hendikep kompanijama. Prvi korak za kompanije iz SCG, kao i za one iz ostalih država regiona, je da razvijaju trgovinu u regionu, koja još nije postigla zadovoljavajući novo".

Da li će privreda državne zajednice uspeti da odgovori na svoj deo zadaće iz paketa budućeg Sporazuma sa EU, zavisi, prema uverenju zvaničnika Evropske asocijacije privrednih komora, ne od usvajanja zakona i normi, već od njihove dosledne primene.

XS
SM
MD
LG