Linkovi

SNP upozorava vlast da ne čini nasilje nad Ustavnom poveljom i zajedničkom državom


Formiranje crnogorskog Ministartva odbrane bilo bi ustavno nasilje i pokušaj takozvanog puzajućeg separatizma i secesije, ocijenjeno je danas iz Socijalističke narodne partije.

"Crnogorska vlast ne može formirati Ministarstvo odbrane niti preuzeti na sebe nijednu vojnu ili funkciju odbrane, a koje prema Ustavnoj povelji pripadaju zajedničkoj državi", saopšteno je još iz SNP-a.

Najava formiranja crnogorske vojske novi je i možda krunski dokaz da Crna Gora planira održavanje ratnog referenduma u kome bi neistomišljenici bili izloženi i oružanoj prijetnji, ocijenjeno je danas iz Pokreta za očuvanje državne zajednice.

»Najava crnogorskog režima da će uskoro formirati Ministarstvo odbrane predstavlja flagrantno kršenje Ustavne povelje u kojoj je precizirano da je taj resor u isključivoj nadležnosti državne zajednice«, naveo je u saopštenju predsjednika Upravnog odbora Pokreta Zoran Žižić.

Srpska narodna stranka pozvala je načelnika Podgoričkog korpusa Jovana Lakčevića da reaguje kao vojnik, a ne političar i osudi najave formiranja Ministarstva odbrane Crne Gore.

U toj partiji tvrde da bi eventualno osnivanje tog ministarstva moglo biti samo na štetu jedinstva vojske. U SNS smatraju da crnogorska vlast izvodi kombinovanu akciju pokušaja urušavanja Vojske i institucija savezne države.

Vladajuća Demokratska partija socijalista optužila je dio opozicije da ekstremističkim postupcima, zapaljivim parolama i bojnim pokličima stvara ambijent sa namjerom da se politika kao racionalna i razborita djelatnost zamijeni drugim sredstvima.

"Krajnji cilj angažmana nacionalističkih snaga je sprječavanje obnove crnogorske državnosti i uključivanja Crne Gore u zajednicu evropskih država i naroda", kaže se u saopštenju.

Inače, mediji su danas objavili da je pomoćnik crnogorskog ministra policije Mićo Orlandić potencijalni kandidat za crnogorskog ministra odbrane.

XS
SM
MD
LG