Linkovi

Buš: Jedini način na koji teroristi mogu da pobede jeste da napustimo našu misiju


Predsednik Džordž Buš izjavio je da nova strategija koja obuhvata veće angažovanje iračkih snaga počinje da daje rezultate u obezbedjivanju iračkih gradova od napada terorista. Predsednik je to izjavio u Pentagonu nakon što je saslušao detaljni izveštaj o američkim vojnim akcijama u Iraku i Avganistanu.

Predsednik je dodao da neće slušati zahteve Amerikanaca koji žele da se američki vojnici odmah povuku iz Iraka. Buš je takodje kritikovao Siriju što ne preduzima dovoljno koraka da zaustavi upade terorista u Irak sa njene teritorije.

Posle sastanka sa sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom i visokim vojnim zvaničnicima, predsednik Buš je pohvalio ono što je nazvao «novim pristupom» u sticanju kontrole nad iračkim gradovima. On je rekao da je takav razvoj dogadjaja omogućen napretkom u obuci nove iračke vojske.

«Ranije se dešavalo da, nakon što očistimo neki grad od terorista, nema dovoljno kvalifikovanih iračkih vojnika da održe red u njemu. Zato se dogadjalo da teroristi sačekaju da mi odemo, i onda pokušaju da preuzmu opet kontrolu, a ponekad su u tome i uspevali. Sada nam sve veći broj sve bolje obučenih iračkih vojnika omogućava da zadržimo kontrolu nad gradovima koje smo osvojili od terorista».

Predsednik Buš je takodje rekao da iračke snage dobijaju veću ulogu u mnogim vojnim operacijama u zemlji. On je istakao da je operacija preuzimanja kontrole nad Nadžafom, koja se sada privodi kraju, bila prva koja je uključila više iračkih nego stranih vojnika. Buš je izjavio da će se napori koalicione i iračke vojske usmeriti ka zapadu da bi se uspostavila bezbednost u prostranoj ali slabo naseljenoj provinciji Al-Anbar.

S ozbirom na to da su za ovaj vikend planirane velike anti-ratne demonstracije u Vašingtonu, predsednik Buš je ponovio svoje stanovište da SAD moraju da poraze pobunjenike u Iraku uprkos žrtvama medju američkim snagama.

«Jedini način na koji teroristi mogu da pobede jeste da mi izgubimo hrabrost i napustimo našu misiju. Zbog bezbednosti američkog naroda to se neće dogoditi dok sam ja predsednik».

On je dodao da je načinjen napredak u obračunu sa terorističkim mrežama, iako njihovi glavni lideri još nisu uhvaćeni. Predsednik je takodje pozvao Amerikance da shvate da će za pobedu nad globalnim terorizmom biti potrebno vreme, baš kao što je bio slučaj sa borbom protiv komunizma. Buš je rekao da bi odustajanje od misije u Iraku samo podstaklo teroriste da preuzmu kontrolu nad zemljom, i ugrozilo SAD i njihove saveznike u regionu i širom sveta.

Predsednik Buš takodje je pozvao Siriju da bolje čuva svoju dugu granicu sa Irakom.

«Da bismo obezbedili granicu, potrebna je saradnja obe njene strane. Do sada je sirijska saradnja bila ograničena. Mi smo jasno stavili na znanje Siriji da očekujemo da nam pomogne u čuvanju granice kako bi se zaustavio prolaz bombaša samoubica koji dolaze iz drugih zemalja i kroz Siriju ulaze u Irak. Odgovor Damaska do sada nije bio zadovoljavajući. Mi ćemo nastaviti da ih podsećamo na njihove obaveze».

Predsednik je dodao da koalicija obučava nove iračke vojnike da bolje kontrolišu iračke granice.

XS
SM
MD
LG