Linkovi

Majer: Decentralizacija predstavlja prividno rešenje i klopku sa neizvesnim dugoročnim ishodom


Pred Generalnom skupštinom UN sef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izjavio da je na Kosovu ostvaren dovoljan napredak da bi počeli razgovori o njegovom konačnom statusu. Tim povodom razgovarali smo sa stručnjakom za Balkan i profesorom političkih nauka na Nacionalnom univerzitetu za pitanja odbrane, Stivenom Majerom. Razgovor je vodio naš kolega Branko Mikašinović.

Majer: Izjavom šefa UNMIK-a Jesena-Petersena u UN da je postignut dovoljan progres po pitanju standarda te da pregovori mogu da počnu, u velikoj meri je nagovešten stav medjunarodne zajednice. To sada čini očekivani izveštaj specijalnog izaslanika Kai-a Eida - irelevantnim. Medjunarodna zajednica, kontakt grupa, i pre svega, Vašington žele da se kosovsko pitanje reši što pre i da se pristupi pregovorima o konačnom statusu. Naravno, u kojoj meri je postignut stvaran progres u vezi sa standaridma stvar je individulane procene zvaničnika i političkih interpretacija. Sto se tiče Srba, oni potpuno opravdano smatraju da nije postignut dovoljan napredak u ispunjavanju standarada jer su i dalje u nezivesnoj i teškoj situcaiji, dok Albanci svakako misle drugačije. Medjutim, očigledno je da mnogi iz medjuanarodne zajednica smatraju da je postignut dovoljan napredak da bi se krenulo napred sa pregovorima. S druge strane, znam da je Kai Eide izrazio nezadovoljstvo situaciijom na terenu na Kosovu, ali je Petersen to obezvredio svojim sinoćnjim saopštenjem. Naredne godine treba očekivati pregovore o konačnom statusu, a sada se formiraju pregovarački timovi na obe strane. Takodje je veoma važno da Srbi stave veto na svakog spornog člana albanskog pregovaračkog tima.

Glas Amerike: Vlada Srbije se zalaže za decentralizaciju Kosova. Da li bi se decentralizacijom obezbedile garancije Srbima i kako bi se taj koncept uspešno sproveo u delo?

Majer: Decentralizacija je sada veoma aktuelna; medjutim, mislim da predstavlja prividno rešenje i da je klopka sa neizvesnim dugoročnim ishodom. Decentralizacijom se odlaže odgovor na suštinsko pitanje na kome Beograd mora da insistira, a to je pitanje suverniteta Kosova. Kome ta pokrajina pripada istorijski, kulturološki i po medjunarodnom pravu? To je pravo i suštinsko pitanje na koje treba dati odgovor.

Glas Amerike: Predsednik Srbije Boris Tadiće je u intervjju za evropsko izdanje lista “Vol strit džornal” izrazio mišljenje da Albanci ucenjuju nasiljem ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni...

Majer: To nije ništa novo. Čak i pre martovskog nasilja prošle godine, Albanci su upućivali takve pretnje. Ukoliko se ne reši pitanje konačnog statusa Kosova za godinu - dve, postoje stvarne mogućnosti za izbijanje nasilja. Jedna od stvari koja podstiće medjunarodnu zajednicu i Vašingotn na što skorije rešenje kosvoskog problema jeste upravo bojazan od takvog nasilja. To je stvarno ironična situacija, jer je svojevremeno sasvim suprotan argument bio korišćen u Bosni i Srbiji. Bosanski Srbi su kažnjeni jer su koristili silu, a Beograd zbog ograničene upotrebe sile na Kosovu. Medjutim, deset godina kasnije, Albanci koriste istu taktiku, pa i silu i nasilje, da bi ostvarili svoje ciljeve. Odgovorni Srbi, Albanci i medjunarodna zajednica ne bi trebalo da prihvate nasilje kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva.

Glas Amerike: Šta mislite o odluci Republike Srpske da prihvati reformu vojske, ali ne i policije?

Majer: Republika Srpska je prihvatila reformu vojske pod pokroviteljstvom Evropske unije zbog toga što je vojska Republike Srpske, kako je zamišljena Dejtonskim sproazum, postala preveliki finansijski tret za Banja Luku. Ono što je još važnije jeste da je armija Bosne i Hercegvine irelevantan faktor, jer su njene aktivnosti kao i doprinos stabilnosti zemlje ograničeni. S druge strane, policija Republike Srpske je vidljivi simobl državnosti i prisustva njenih snaga na terenu. Pitanje policije je povezano sa nacionalnim pitanjem u Republici Srpskoj, što nije slučaj sa vojskom. Neki zvaničnici u Banja Luci smataju da bi ukidanjem policije bio zadat smrtni udarac Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG