Linkovi

Uragan Rita mogao bi u još većoj meri da ugrozi američku naftnu industriju


Medjunarodni monetarni fond je saopštio da će svetska ekonomija rasti po relativno visokoj stopi od 4,3 odsto ove i sledeće godine, ali je upozorio da bi eventualni porast cena energije mogao da dovede do problema.

Eksperti MMF-a upozoravaju da je uragan Katrina doveo do privremenog porasta cena nafte, dok bi uragan Rita mogao u još većoj meri da ugrozi američku naftnu industriju u regionu Meksičkog zaliva. Ekonomski urednik Glasa Amerike, Džim Rendl, pripremio je pregled ekonomskih vesti koje su obeležila proteklu nedelju.

Pretnja uragana Rita

Uoči naleta novog uragana Rita, naftne kompanije u regionu Meksičkog zaliva brinu zbog naftnih platformi koje obezbedjuju kako sirovu naftu tako i prirodni gas, dok se na kopnu, u blizini teksaška obale nalaze brojne rafinerije koje preradjuju američku i uvoznu sirovu naftu. Naftne kompanije su evakuisale stotine platformi u Meksičkom zalivu i zatvorile neke od rafinerije uoči naleta Rite. I posle udara uragana Katrine naftne kompanije su imale problema da obnove proizvodnju, dok analitičari procenjuju da bi, ukoliko Rita nanese znatnu štetu, cene benzina mogle naglo da porastu.

Najveća stopa u protekle dve godine

Nova oluja zapretila je američkoj obali Meksičkog zaliva i pre nego što su vlasti bile u stanju da procene ukupnu materijalnu štetu i ljudske gubitke koje je prouzrokovala Katrina. Sekretarijat za rad saopštio je da je broj Amerikanaca koji su zatražili nadoknadu za nezaposlenost porastao do najvišeg nivoa u protekle dve godine.

Delta otpušta devet hiljada radnike

Porast cena goriva je jedan od razloga koji su naterali treću po veličini američku avio kompaniju da otpusti devet hiljada radnika. Delta Airlines je saopštila da će smanjiti broj zaposlenih za 17 odsto i time uštedeti tri milijarde dolara. Delta će takodje smanjiti plate zaposlenih, uključujući i smanjenje od 25 odsto za glavnog direktora.

Soni ukida 10 hiljada radnih mesta

Elektronski gigant Soni je saopštio da će ukinuti deset hiljada radnih mesta i zatvoriti neke od svojih fabrika. Kompanija koja je nekada bila lider u proizvodnji elektronskih uredjaja za široku potrošnju izgleda da zaostaje za konkurentima u prodaji plazma televizora i digitalnih plejera.

XS
SM
MD
LG