Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


I dok se zemlja brzinom puža oporavlja od razornih posledica uragana Katrina, novi uragan Rita sudbonosno se približava obali Teksasa i Luizijane i prirodno je da naslovne strane američkih dnevnika vrve od naslova vezanih za tu temu. Saobraćaj je u potpunom zastoju i čuju se izveštaji o nestašicama benzina dok stotine hiljada ljudi iz oblasti oko Hjustona hitaju da se sklone sa puta monstruoznog uragana Rita, čiji vetrovi dostižu 170 milja na sat, beleži dnevnik Dalas Morning News.

Ovdašnji Vašington Tajms beleži da je uragan Rita, sada već uragan pete kategorije, naveo američki centar za proizvodnju nafte u okolini Hjustona da se užurbano priprema za potencijalnu katastrofu. Naredjena je evakuacija čak milion i trista hiljada gradjana iz Teksasa i Luizijane.

Dnevnik USA Today navodi da su hitro naučene lekcije nakon sporog odgovora na uragan Katrinu dovele do brže i organizovanije evakuacije kako bi se izbegao još jedan scenario noćne more, dok Filadelfija Enquirer potvrdjuje da se gradjani podučeni gorkom lekcijom nakon Katrine evakuišu u velikom broju.

A medju drugim temama dana New York Times beleži kako se očekuje da Vatikan isključi homoseksualce iz redova novih sveštenika. Isti dnevnik takodje donosi naslov o današnjem glasanju u Senatu o mogućoj potvrdi sudije Džona Robertsa za predsedavajućeg Vrhovnog suda. List navodi da je podela medju demokratama, koji se pretežno protive potvrdi, izašla u javnost kad je ugledni demokrata u Senatskom odboru za pravosudje, Patrik Lihi iz Vermonta izjavio da će ipak glasati za potvrdu nominacije sudije Robertsa.

XS
SM
MD
LG