Linkovi

Dragan Jočić: Nije bilo reči o rokovima predaje generala Mladića


Zvaničnici u Beogradu demantuju glavnog tužioca Haškog tribunala Karlu del Ponte da su joj obećali izručenje generala Ratka Mladića do 5. oktobra. Tim povodom ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić kaže da nije bilo reči o rokovima predaje generala Mladića prilikom posete Karle del Ponte Beogradu i tvrdi da niko iz Vlade nije mogao da govori o rokovima jer bi onda morao da zna gde se krije general Mladić.

Jočić je zatim naglasio da vlasti imaju dva zadatka, ili da se general Mladić isporuči Haškom sudu ako je na teritoriji Srbiji ili da se nesumnjivo utvrdi da je on napustio Srbiju. Za sada ne možemo da tvrdimo ni jedno, ni drugo, rekao je ministar Jočić.

Isporučivanje generala Mladića Haškom sudu jedan je od ključnih uslova približavanja Srbije Evropskoj uniji. Vlast veruje da će i potpisani sporazum u ulasku Koalicije Lista za Sandžak u srpsku Vladu doprineti što bržem uključivanju države u Evropu. Srpski premijer Vojislav Koštunica i nosilac Liste za Sandžak Sulejman Ugljanin potpisali su koalicioni sporazum, prema kome nova članica vladajuće koalicije dobija mesta zamenika ministara prosvete, državne uprave i za kapitalne investicije, a u vladin Savet za evropske integracije biće uključen poslanik Bajram Omeragić.

Komentarišući ovaj sporazum portparol Sandžačke demokratske partije Mirsad Jusufović smatra da je u pitanju politička trgovina po principu ko da više, a potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac ocenio je da Vlada opstaje kupovinom mandata i dodaje da ta trgovina već postoji izvesno vreme, ali da nije očekivao ulazak Liste za Sandžak u Vladu Srbije.

XS
SM
MD
LG