Linkovi

Zakonodavci nastavljaju istragu o vladinom sporom odgovoru na uragan Katrina


Kongresmen Tom Dejvis, kojeg su republikanci u Predstavničkom domu imenovali da bude na čelu istrage koju vodi to telo kaže da nema vremena za gubljenje.

”To je važno istorijski kao i iz zakonodavnog ugla. Mislim da javnost želi da sazna činjenično stanje koje svi mogu da prihvate. To ne bi trebalo da bude stranački obojeno. Neće biti prijatno za one na koje se odnosi, ali moramo da iznesemo ono što se desilo, kakve su odluke donete kako bismo u potpunosti shvatili situaciju.“

Opozicione demokrate insistiraju da samo nezavisna komisija može da sprovede istragu od koje Amerikanci očekuju da saznaju šta je dovelo do grešaka u odgovoru na Katrinu. Kongresmen Henri Veksmen je demokrata iz odbora za reformu vlade Predstavničkog doma:

”Američki narod želi da ima poverenje u istragu i poveruje da nismo pristrasni.“

Kongresmen Dejvis je rekao da pozdravlja, kako se izrazio, čvrstinu koju će demokrate uneti u ovu istragu, dodavši da će oni imati priliku da pozovu svedoke u okviru specijalne kongresne komisije na čelu sa republikancima. Demokrate iznose argument da će istraga predvodjena republikancima biti neadekvatna i nagoveštavaju da bi mogli da odbiju da učestvuju u radu tog tela, čije članove je imenovao predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Denis Hastert. Hestert ističe da su republikanci predani ideji da se strogo vodi računa o milijardama dolara koje su namenjene i potrošene za pomoć postradalima od uragana.

”Moramo da budemo sigurni da trošimo te pare za ono čemu ih je Kongres namenio. Naša odgovornost je da se pozabavimo tim novcem, da budemo sigurni da je on mudro potrošen i to ćemo i učiniti.“

Na još uvek neodgovoreno pitanje o mogućoj zajedničkoj istrazi Predstavničkog doma i Senata, republikanski senator Suzan Kolins je rekla novinarima da će se založiti za tu istragu u njenom Odboru za unutrašnju bezbednost. Mada nije isključila evenutalnu nezavisnu komisiju, ona je rekla da Kongres mora da pokaže da preduzima akciju.

“Moja prvobitna reakcija bila je da je to sve preuranjeno, ali nije nešto što bih isključila. Bez obzira da li imamo nezavisnu spoljnu komisiju, važno je da kongresna istraga ide napred. Samo mi imamo vlast da promenimo zakon i uvedemo reforme koje će bez sumnje biti neophodne i pogrešili bismo ukoliko ne bismo obavili energičnu i aktivnu kongresnu istragu.“

Predstavnički dom i Senat i dalje odobravaju zakone sa ciljem da se pozabave ekonomskim i drugim posledicama uragana Katrina. Najnoviji medju njima je zakon kojim Predstavnički dom daje poreske olakšice pojedincima i poslovnim firmama koji su pretpreli štetu od uragana.

XS
SM
MD
LG