Linkovi

U Briselu predstavljen posljednji paket Evropske komisije u borbi protiv terorizma


U Briselu je predstavljen posljednji paket Evropske komisije u borbi protiv terorizma- iz budžeta je hitno izdvojeno 7 miliona evra za potrebe, kako se navodi, prevencije. Od toga, najveći deo novca je namenjen čuvanju "najranjivije infrastrukture", evropske komunikacijske mreže i objekata za proizvodnju struje.

Medjutim, najviše pažnje je pobudila najavljena mera proširenog praćenja komunikacije terorista - ukoliko dobije potvrdu evropskih šefova diplomatije, od naredne godine će na snagu stupiti mera koja će, uz praćenje komunikacije putem "fiksnih" telefonskih linija, uvesti u praksu lociranje poziva preko mobilnih telefona - znak za uzbunu će tada biti već sam podatak da se telefonski poziv obavlja sa jedne od "kritičnih" tačaka na globusu. Neće ostati poštedjene ni internet stranice kojima se služe teroristi, a evropski zvaničnici najavljuju i završetak tehničkih priprema na blokiranju tv stanica koje putem satelita emituju pozive na terorističke napade.

Evropski komesar za unutrašnje poslove, Franko Fratini:

"Držimo se dva ključna prava - prvo od njih je pravo na bezbednost, pravo na život Evropljana , što znači uvodjenje boljih instrumenata za istragu terorističkih zločina. U Evropi ne možemo dozvoliti stvaranje sigurnog utočišta jer je sada, zbog različitih zakona članica, teroristima lako da izmaknu pravdi. Drugo pravo je pravo na privatnost - i ono je važno, čak i ključno i mi ćemo zaštiti privatnost ljudi time što ćemo jasno i transperentno odrediti pravila i proceduru".

Samo dan ranije, Evropski sud pravde je podržao meru Evropske komisije na blokiranju finansijskih sredstava terorista, a predsedništvo Unije je potvrdilo mere praćenja finansijskih transakcija - svi tokovi novca veći od 15 hiljada evra moraće da budu objašnjeni- praćeni detaljnim podacima o tome ko i kome šalje novac i sa kojom namjenom.


VS

XS
SM
MD
LG