Linkovi

Koštunica: Izručenje Mladića neće biti uslov za početak pregovora sa EU


Nedelju dana pre dolazak glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte u Beograd srpski premijer izjavio da će se saradnja sa tim sudom nastaviti do kraja i da ni na koji način neće uticati na početak i dalji tok pregovora sa Evropskom unijom.

Izručenje Mladića, tvrdi premijer Koštunica, neće biti uslov za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ali će uticati na potpisivanje Sporazuma i uticaće na još mnogo toga. Zato je završetak saradnje sa Haškim sudom od životnog značaja za Srbiju i Crnu Goru, rekao je Koštunica i ocenio da je Vlada ostvarila visok stepen saradnje sa Tribunalom i da će se ta saradnja nastaviti do kraja.

S druge strane, međutim, savetnik predsednika Srbije za pitanja Haškog tribunala Jovan Simić tvrdi da haški begunac general Ratko Mladić neće uskoro biti uhapšen jer ga niko ozbiljno i ne traži. Simić je pozvao Vladu Srbije da se izjasni da li je zaista obećala da će Mladić biti uhapšen pre početka pregovora sa Evropskom unijom i naglasio da bi, ukoliko je neko iz Vlade obećao, to mogao da bude strašan problem jer obećanje u svetu znači nešto sasvim drugo od onoga što je srpska Vlada navikla da obećava.

Saradnju sa Haškim tribanalom u početku je obeležilo, po mišljenju portparol Tužilaštva za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu Bruna Vekarića nepoverenje Haga, a sada ta saradnja podrazumeva stalnu komunikaciju dva tužilaštva, uključujući direktno korišćenje arhive Tribunala. Vekarić je izrazio očekivanje da će se sledeće godine najmanje šest novih predmeta naći pred Većem za ratne zločine i zatim naglasio da će 2006. biti godina kada će mnogi slučajevi skrenuti pažnju na tragično vreme kada je ratni zločin bio standard.

Videće se da je patriotizam bio samo paravan za neke druge zločine, najčešće praćene pljačkom, rekao je Vekarić.

XS
SM
MD
LG