Linkovi

Ramsfeld: Iran aktivan u južnom Iraku


Ramsfeld je uputio to upozorenje dan nakon što je najveći grad u južnom Iraku, Basra bio zahvaćen nemirima tokom kojih je došlo i do okršaja britanskih i iračkih snaga.

Donaldu Ramsfeldu je postavljeno pitanje o rastućim tenzijama u Basri u poslednjih nekoliko meseci.

U gradu su ubijena dva novinara, dok su se u ponedeljak irački civili i snage bezbednosti sukobili sa britanskim snagama u sastavu koalicije koju predvode SAD. Sekretar Ramsfeld je upitan da li smatra da je povećana tenzija u južnom Iraku, koji je do sada bio jedan od najmirnijih delova zemlje, posledica povećane aktivnosti Irana u tom području.

«Iran je već niz godina veoma aktivan u južnom Iraku. Hodočasnici redovno prelaze granicu u oba pravca da bi posetili šiitska svetilišta. Granica nije dobro čuvana. Ne znam da li je to izraženije danas nego što je bilo u prošlosti, ali možete biti sigurni da Iran vrši uticaj u tom području. Iranci su zainteresovani, angažovani i aktivni. Ali, trebalo bi da znaju da u tome može i da se pretera,» rekao je sekretar Ramsfeld i dodao da veruje da su šiiti na jugu Iraka lojalni više svojoj zemlji nego šiitskim verskim liderima u Iranu.

Ramsfeld je odbio da komentariše incident u kojem su britanske snage provalile u irački zatvor u nastojanju da oslobode dva britanska vojnika za koje su verovali da se tamo nalaze. Vojnici, koji su bili držani u jednoj kući, su nešto kasnije oslobodjeni. Oni su navodno ubili jednog Iračanina, što je dovelo do nereda u kojima su poginula još dvojica Iračana. Iračke vlasti su izrazile žaljenje zbog incidenta, dok je britanski komandant rekao da veruje da su njegovi ljudi bili u opasnosti. Britanski ministar odbrane je izjavio da je odluka o upotrebi sile bila «apsolutno ispravna» pošto su lokalni funkcioneri odbili da oslobode britanske vojnike uprkos naredjenju iz Bagdada.

XS
SM
MD
LG