Linkovi

Del Ponte tvrdi da Gotovinu krije katolička crkva


Hrvatska biskupska konferencija odbacila je tvrdnje glavne tužiteljke Haškog Trinubala, Karle Del Ponte, da se odbegli haški optuženik Ante Gotovina skriva u jednom franjevačkom samostanu u Hrvatskoj, kao i da Rimokatolička crkva i vatikanska hijerarhija ne žele da pomognu u njegovom lociranju.

Del Ponteova je letos posetila Rim kako bi podelila svoje informacije sa vatikanskim ministrom inostranih poslova nadbiskupom Đovanijem Lajolom. Ona kaže da je on odbio pomoc rekavši joj da Vatikan nema "nikakve medjunarodne obaveze" da pomogne Ujedinjenim nacijama u lovu na odbegle optuženike.

Del Ponte je o tome pisala i papi Benediktu XVI, ali da nije dobila odgovor.

Njena izjava je značajno odjeknula i u Briselu, gde su posljednji signali išli u prilog tvrdnji da Hrvatska, iako još nije isporučila Gotovinu Hagu, dobro saradjuje sa Tribunalom i povećava svoje šanse da u skoro vrijeme započne završnu fazu pregovora sa Unijom.

Prva reakcija iz kancelarije komesara za proširenje, Olija Rena, je da Evropska komisija i predsedništvo EU u gradnji stavova poštuju misšljenje Haga. Kakvo će ono biti, kada je reč o Hrvatskoj, odlučiće evropski ministri spoljnih poslova, na sastanku čije se održavanje očekuje uskoro.

Inače, hrvatska biskupska konferencija nazvala je ocene Karle Del Ponte "neprihvatljivim". Katilički poglavari u Hrvatskoj tvrde da ne znaju gde je Gotovina. Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da ne zna na temelju čega Del Ponteova tvrdi da je Ante Gotovina u Hrvatskoj, navodeći dainformacije koje su dostupne njegovoj Vladi ne ukazuju na takav zaključak.

XS
SM
MD
LG