Linkovi

Juščenkov kandidat za premijera bez podrške parlamenta


Vršioca dužnosti premijera, Jurija Jeharunova, mnogi analtičari smatraju tehnokratom koji bi mogao da stabilizuje ukrajinsku vladi. Ali, da bi bio potvrdjen na položaj premijera, morao je dobije 226 glasova, a dobio je tri manje. Jehuranov je trebalo da zameni na tom položaju premijera Juliju Timošenko koja je u medjuvremenu objavila planove da će biti oponent predsedniku Juščenku na sledećin parlamentarnim izborima u martu. Činjenica što Jehuranov nije potvrdjen predstavlja veliki udarac za predsednika Juščenka i još više podriva njegovu sposobnost da upravlja zemljom, smatra nezavisni analitičar u Kijevu, Ivan Lozovi:

"Nažalost, Viktor Juščenko ima sve manje opcija. Kao predsednik postaje sve slabiji i to samo nakon 8 meseci na položaju. To je znak da ono što je Juščenko rekao o razrešenju Julije Timošenko -- nije sve jer radi se o krizi, i to pre svega krizi vezanoj za predsednika."

Ukrajinski zvaničnici su rekli da će, ukoliko Jehuranova kandidatura bude odbačena, nastaviti političke pregovore i taj proces sada zaista i počinje, smatra Lozovi i dodaje.

"Mislim da je svakako moguće, pa čak i verovatno, da kroz nedelju dve Jehurahnov bude potvrdjen na položaju predsednika vlade".

Do tada će Jehuranov nastaviti da vrši dužnost premijera dok ga predsednik ponovo ne predloži na taj položaj ili pak ne predloži nekog drugog. Predsednik Juščenko je pre glasanja apelovo na parlament da odobri njegovog kandidata rekavši da je vreme da se prebrode političke intrige koje treba da ustupe mesto jedinstvu zasnovanom na nacionalnim interesima.

On je raspustio vladu Julije Timošenko pre više od nedelju dana u jeku optužbi o korupciji na račun nekih vodećih članova kabineta. Juščenko poručuje parlamentu da bi izbor Jehuranova bio glas u prilog stabilnosti i tvrdi da postoji -- kako se izrazo -- ciničan plan u cilju destabilizacije njegovog programa reformi po uzoru na zapadne. Ukrajinski predsednik apeluje na parlament da ne dozvoli da bude obmanut.

XS
SM
MD
LG