Linkovi

Buš pozdravio obećanje Severne Koreje da će odustati od nuklearnog oružja


Američki predsednik je rekao da sporazum postignut na razgovorima više strana u Pekingu, predstavlja pozitivan korak.

«Pet država koje rade sa Severnom Korejom, izašle su sa formulom, za koju se svi nadamo da će da radi. Pet država se oglasilo i reklo da nije u interesu sveta da Severna Koreja ima nuklearno oružje.»

Sporazumom je prekinut dvogodišnji zastoj u pregovorima u kojima učestvuju diplomate iz Severne Koreje, Sjedinjenih Država, Kine, Južne Koreje, Japana i Rusije. Pjongjang je načelno obećao da će odustati od svojih nuklearnih programa, ponovo se pridružiti Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja i dozvoliti međunarodne inspekcije. S druge strane, ostali učesnici u razgovorima su rekli da su spremni da obezbede energetsku pomoć i bezbednosne garancije. Sporazum je neočekivan i sa relativno malo specifičnih detalja, kao što su vrsta i cena energetske pomoći koja će da bude obezbeđena. Detalji će biti razrađeni na sledećem sastanku šestorke u novembru. Ipak, predsednik Buš je jasno rekao da sporazum vidi kao važan prvi korak u razrešavanju spora oko severnokorejskih nuklearnih ambicija.

«Sada postoji put napred. A deo tog puta je to da Severnokorejanci shvate da smo mi ozbiljni u vezi sa tim i da očekujemo da će to biti dokaziv proces.»

Bela kuća naglašava da je ključ svega – verifikacija. Ovdašnji zvaničnici su i dalje donekle sumnjičavi u pogledu obećanja koje je dala Severna Koreja, ističući da je Pjongjang pogazio obećanja s početka 1990-ih, da će da zamrzne svoj nuklearni program. Tokom kratke konferencije za novinare, predsednik Buš je vrlo određeno naglasio da će ostali učesnici šestostranih razgovora pomno pratiti da li Severna Koreja prati svoje reči delima.

«Rekli su – načelno – da će odustati od svojih programa za nuklearno oružje i to što su rekli je divno, fantastičan korak napred, ali nam sada preostaje da verifikujemo da li se to događa ili ne.»

Portparol Bele kuće, Skot Meklelan, pre toga je rekao da je ključno sprovođenje dogovora, naglasivši da Severna Koreja mora da prekine svoj nuklearni program i u potpunosti se povinuje Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

XS
SM
MD
LG