Linkovi

Prvi put u istoriji nemačke demokratije dve najveće narodne stranke zajedno nemaju ni 70 odsto glasova


I dosadašnji kancelar Gerhard Šreder i njegova protivnica u Predizbornoj kampanji, šefica Hrišćansko-demokratske unije CDU Angela Merkel najavili su danas da žele da započnu razgovore budućoj koaliciji, koju nameravaju da vode.

Do sada vladajuća Socijaldemokratska partija Nemačke SPD osvojila je 34,3 odsto glasova i 222 mandata u Bundestagu. Konzervativci su osvojili 35,2 odsto glasova i 225 mandata u saveznom parlamentu.

Stranka Savez 90 šefa diplomatije Joške Fišera osvojila je 8,1 odsto, a Liberali, koji su u predizbornu kampanju ušli kao potencijalni koalicioni partner CDU, imaju 9,8 odsto.

Sa Levicom, koja ima 8,7 odsto glasova, o mogućoj koaliciji izričito ne žele da pregovaraju ni socijaldemokrate ni konzervativci. Liberali ne žele saradnju sa socijaldemokratama, a za koaliciju sa CDU nemaju dovoljno glasova. Zeleni, pak, nisu skloni koaliciji sa konzervativcima i sa liberalima, a za vladu sa SPD-om nemaju dovoljno glasova.

Odluka o konačnoj raspodeli mandata i udućoj vladi mogla bi da bude doneta tek za dve nedelje posle izbora u Drezden koji su odloženi zbog smrti jedne kandidatkinje pred kraj predizborne kampanje. Tamo teba da glasa 220.000 birača koji će da odluče o najviše tri mandata u Bundestagu. No, i posle toga moguća je pat-pozicija izmedju konzervativaca i socijaldemokrata, a najkasnije tada morala bi da bude doneta odluka da li bi tu koalciju vodio Šreder ili Angela Merkel.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso pozvao je danas političke lidere u Nemačkoj da što pre formiraju stabilnu vladu jer od toga zavisi ekonomski oporavak Evrope.

Američka privredna komora u Nemačkoj saopštila je danas da bi doduše trebalo da se što pre formira vlada sposobna da deluje, ali da nema izgleda da bi postizborno stanje kratkoročno moglo da utiče na smanjenje američkih investicija. Nemačka je atraktivno mesto za ulaganje i sa 110 milijardi evra sa kojima je povezano 800.000 radnih mesta ostaje područje sa najvećom koncentracijom američkih investicija, saopštila je ova komora.

Kada je o Balkanu reč, dosadašnja socijaldemokratsko-zelena vlada je zastupala stav prema kojem samo perspektiva ulaska u EU može dugoročno da stabilizuje Zapadni Balkan. Šefica CDU Angela Merkel se izjasnila za prijem Hrvatske u EU, ali za „više mašte“ kada se razmatra „evropska perspektiva“ ostalih država Zapadnog Balkana, a ne samo, prema njenim rečima, razmišljanje u kategoriji punopravnog članstva.

Kakav će stav tačno zastupati buduća vlada u Berlinu u vezi sa ovim pitanjem zavisiće. medjutim, od toga ko će je formirati, što je u ovom trenutku sasvim neizvesno.

XS
SM
MD
LG