Linkovi

Hrvatska oštro osudila napad na britansku ambasadu


Muškarac koji je lakše ranjen u eksploziji koja se jutros rano dogodila u ambasadi Velike Britanije u Zagrebu, hrvatski je državljanin, potvrdjeno je iz zagrebačke policije. Hrvatski mediji nagadjaju da iza eksplozije stoje islamski ekstremisti ili pripadnici hrvatskog podzemlja koji izražavaju svoj protest zbog učešća pripadnika britanskih tajnih službi u otkrivanju pomagača odbeglog haškog optuženika Ate Gotovina.

Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je, u ime vlade, najoštrije osudio teroristički napada na Ambasadu Velike Britanije u Zagrebu, u kojoj je lakše ranjena jedna osoba. Ministarstvo unutrašnjih poslova i druge nadležne službe istražuju detalje u vezi sa napadom i javnost će biti obaveštena o rezultatima istrage, rekao je Sanader novinarima.

Sanader je rekao da je sada teško da se govori o motivima izvršilaca ovog terorističkog napada, ali da ne može da se otme utisku da je možda reč i o aktu usmernom protiv politike približavanja Hrvatske Evropskoj uniji. Sanader je izrazio nadu da jutrošnji dogadjaj neće ugroziti put Hrvatske u EU.

Britanski ambasador Džon Ramsden danas je, na kratkoj konferenciji za novinare ispred zgrade ambasade, rekao da ambasada nije primila nikakve pretnje uoči eksplozije. Ramsden je zahvalio hrvatskim vlastima na brzoj reakciji i dodao da, dok je istraga u toku, ne može da komentariše incident.

"Želim da zahvalim Ministarstvu unutrašnjih poslova na pomoći koju nam je pružilo. Takodje, želim da zahvalim hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i svim funkcionerima koji su se odmah javili", kazao je Ramsden.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ivica Kirin izjavio je da britanski gradjani u Hrvatskoj, uprkos napadu na ambasadu, nemaju razloga za zabrinutost. Na pitanje novinara da li su zakazale hrvatske obaveštajne službe, Kirin je rekao da nema komentara.

Kirin je ovo izjavio novinarima posle otvaranja projekta "Kriminalističko-obaveštajni sistem", kojem je trebalo da prisustvuje i britanski ambasador.

Hrvatski ministar pravde Vesna Škare-Ožbolt takodje je rekla da policija istražuje slučaj i da će javnost biti obaveštena o rezultatima istrage. Škare-Ožbolt je istakla da dodatnu ozbiljnost slučaju pridaje činjenica da je reč o ambasadi države koja predsedava Evropskom unijom.

Eksplozija u sobi za poštanske pošiljke u zgradi britanske ambasade u Zagrebu dogodila se jutros oko 7.30 sati.

XS
SM
MD
LG