Linkovi

Danas vam predstavljamo film «Just Like Heaven»


Može li usamljeni mladić da pronađe sreću uz duha koji po svemu sudeći živi u njegovom novom stanu? To je geslo nove filmske romanse u kojoj glume zvezda filma «Pravna plavuša» Riz Viterspun, i Majk Rafalo iz ostvarenja «Danas 13, sutra 30».

Povučeni momak Dejvid iznajmljuje prelepi stan u San Francisku, u nadi da će imati privatnost kako bi preboleo nedavnu smrt svoje žene. Međutim, teško mu je da razmišlja o svom gubitku, kada uprkos sopstvenoj neverici, otkrije da deli stan sa nebeskim stvorenjem, odnosno duhom prethodne stanarke.

Tačnije, to je bio njen stan, pre nego što je vredna mlada doktorka Elizabet doživela tešku saobraćajnu nesreću. Sada se ona… ili bar njen duh… ponovo pojavio u svom bivšem domu i jedinia osoba koja može da je vidi ili čuje jeste Dejvid, koji je pomoć u rešavanju problema potražio kod mnogih neobičnih osoba – od sveštenika do vidovnjaka.

Riz Viterspun koja tumači ulogu Elizabet kaže da je film podseća na otmene romantične komedije od pre dvadesetak do četrdeset godina.

Definitivno postoji taj element da su muški i ženski lik međusobno suprotstavljeni na početku, ali pošto oboje imaju jak karakter onda na neki način… protiv svoje volje i ne previše veseli zbog toga… počinju da se zaljubljuju jedno u drugo. Takođe, mislim da postoje elementi kao u filmu 'IT'S A WONDERFUL LIFE', nešto gde možete da sa strane posmatrate svoj život i šta bi bilo kada bi imali priliku da ga živite ponovo? Meni se ta ideja dopada.

Mark Rafalo igra Dejvida, što je nešto drugačija uloga za glumca koji je ime stekao u nezavisnim produkcijama, kao što su drama «Mi više ne živimo ovde» ili uvrnuta komedija «Večni sjaj blistavog uma». Rafalo ističe da je romantična komedija varljivo teška.

Mislim da ima puno rizika u romantičnim komedijama. Vrlo retko je ona romantična ili komična, tako da sam na početku rada na jednoj od njih pomislio 'zar ne bi bilo sjajno kada bi samo menjali brzine koliko god duboko i radikalno možemo'. Stvarno, da uradimo komediju na iskreno zabavan način, ali onda kada užemo u romansu, da ona jednostavno bude smrtonosna, kao recimo Romeo i Julija.

Reditelj Mark Voters je prošle godine uradio hit satiričnu komediju sa srednjoškolcima «MEAN GIRLS», ali kaže da je «JUST LIKE HEAVEN» mnogo bliži njergovom delu iz 2003 pod nazivom «FREAKY FRIDAY», još jednoj priči koja balansira na jednoj gotovo neverovatnoj pretpostavci. U tom slučaju, radilo se o tome da majka i ćerka zamene identitet; međutim, u oba slučaja, Voters je, kako kaže, pronašao izazov u pokušaju da sve ostalo učini naizgled stalnim.

Iako u filmu postoji ta jedna fantazija, činjenicom da je sve ostalo istina, dobijete neko poverenje u nastavku filma. Ako nemate ništa u filmu što bi izgledalo fantastično osim jednog obrta, onda će publika to prihvatiti. Tako da mi imamo jednu veliku stvar, a to je da je ona duh i da se nalazi u ovom stanu. Kada prihvatite to, sve ostalo je pravo.

U filmu «JUST LIKE HEAVEN», pojavljuje se i Džon Hider, poznat po ulozi u nezavisnom ostvarenju «Napolion Dajnamit», koji ovde ima sjajnu minijaturu, kao medijum, koji prenosi poruke duha Elizabet. «KAO U RAJU» je u američkim bioskopima počeo da se prikazuje 16. septembra, dok u Evropu stiže krajem novembra.

XS
SM
MD
LG