Linkovi

Pametne kuće


Takozvane «pametne kuće» - odnosno domovi u kojima postoje inteligentne računarske mreže koje povezuju, kontrolišu i upravljaju tehničkim urađajima, poput osvetljenja ili grejanja – postaju sve popularnije širom sveta.

Najčešće su, ipak, u pitanju izložbeni modeli određenih kompanija ili scenografije za filmske projekte. Međutim, u Švajcarskoj je jedna četvoročlana porodica odlučila da proveri kako će budućnost izgledati, tako što živi u jednoj takvoj «pametnoj» kući.

U slikovitom švajcarskom selu HAM naići ćete na kuću koja svojim izgledom može da prevari. Spolja nema razlike sa komšijama. Ipak ovo je prva stalno naseljena kuća budućnosti, koja je prepuna najmodernijih uređaja. U njoj, već 5 godina, živi porodica Štajner. Njihove navike slične su navikama drugih porodica – ali ih oni rešavaju na neuobičajene načine.

U ovom domu svetlima govorite kada da se upale; mašina za travu je pametna; a prosuta tečnost odmah biva usisana.

«Ovako će se živeti u budućnosti. Možda ne odmah, ali sam siguran da će do toga doći,» kaže Štajner.

Cilj ove kuće budućnosti je da pokaže kako će kućni uređaji funkcionisati u informatičkom svetu – a da bi se sve proverilo bila je potrebna prava porodica. Štajneri su izabrani među 80 drugih porodica. Kao što vidite, brave i kvake na ulaznim vratima zamenjene su magnetnim karticama, i skenerima, dok pažljivo oko kamere sve beleži. Svi podaci – iz cele kuće – slivaju se u mozak, čiji dodirni ekran je odmah pored frižidera. Sve je povezano bežičnim putem, a naravno ima i izlaz na internet. Cela kuća je pod stalnim nadzorom, a računar zna i šta je u frižideru. Dopuna je jednostavna....

Samo se pročita bar kod ili se proizvod unese sa liste. Potrepštine se internetom poručuju iz lokalne samoposluge. Kontrolni centar može da poruči i sastojke za omiljeni recept, pa da podesi rernu kako bi ga ispravno ispekla. Kada porudžbina stigne, dostavljač samo treba da je stavi u ovaj frižider budućnosti. Njemu se pristupa spolja, ali i iznutra kada ukućani stignu. Kućom se može upravljati pomoću dodirnog ekrana, sa leptopa ili glasovno.

Što znači – Kućo, uključi radio. Inače kuća se odaziva na GNUMBA, što na svahili jeziku znači dom – pošto je to jezik njihove usvojene dece.

«Dopada mi se zato što je jako nova, sve je kul, kao na primer televizor.»

Naravno, TV je u stvari medija centar, koji ima izlaz na internet, amože da skladišti filmove, muziku i fotografije.

«Mislim da će u budućnosti biti najvažnija veza između uređaja. Tako da ću moći da istom daljinskom kontrolom upravljam i rernom i TV-om ili kosačicom.»

Mašina za travu, koja izbezumljuje njihovu mačku, na žalost još nije povezana. Ipak, ta mašina sama šiša i to sve na sunčani pogon. Na krovu je meteorološka stanica, koja kući komanduje da zatvori prozore ako počne kiša, ili šalone ako je sunce jako. Naravno, veb kamera Štajnerovima omogućava da vide šta se događa i kada putuju.

«Tehnologija mi pruža dosta sigurnosti. Kuću mogu da kontrolišem i spolja, daljinski iz kola ili preko telefona.»

Najveći deo kuće može da se kontroliše iz automobila, a Štajnerovima se toliko kuća dopada da su rešili da je kupe. Oni sada naplaćuju kompanijama da testiraju nove proizvode. Ono što je bio mali korak za Štajnerove, možda će biti džinovski korak za čovečanstvo.

XS
SM
MD
LG