Linkovi

Bespilotne letelice su najpoznatije zbog primene u vojne svrhe


Kao rezultat terorističkih napada na londonski sistem javnog prevoza, britanska vlada sada želi da te špijunske letilice prilagodi upotrebi u gradskom okruženju. Britanska vlada je u Velsu započela razvoj takvih letilica, što je dodatno potpomognuto odlukom vojske da kupi ovu izraelsku letilicu tipa HERMES. Ovakve letilice bez posade prikupljaju podatke, a ne izlažu pilote opasnostima. Njima sa zemlje upravljaju operatori, koji programiraju računare na letilici. Pošto su u stanju da u vazduhu ostanu duže od helikoptera i jeftinije, ove naprave se koriste za najrazličitije vrste zadataka – od kontrole granica, do zaprašivanja. Britanija sada želi da ove letilice upotrebi radi kontrole vozila i pešaka.

«Mogućnost da se osumnjičeni prate u urbanom okruženju je ono što ovakav sistem omogućava – što je veoma važna sposobnost u ovoj vrsti rata.»

Lobisti sada rade na tome da se ublaže propisi o avijaciji, kako bi se više ovakvih letilica našlo u vazduhu. Zakonodavci će, sa svoje strane, tražiti uspostavu sistema za izbegavanja sudara, pa čak i mogućnost za samouništenje letilice – ako se izmakne kontroli.

XS
SM
MD
LG