Linkovi

Buš se otvoreno zapitao da li je zemlja spremna da se suoči sa još jednom sličnom katastrofom


Eksperti se takodje pitaju kako bi federalna vlada, koja je imala ozbiljnih problema sa odgovorom na Katrinu, reagovala u slučaju velikog zemljotresa u Kaliforniji za koji se procenjuje da bi mogao da pogodi San Francisko ili Los Andjeles u narednih 30 godina.

Posle pustošenja uragana Katrina, mogućnost slične katastrofe je svakako nešto o čemu je predsednik Buš razmišljao.

“Ako dodje do neke vrste biološkog napada, moramo da budemo sigurni da smo naučili lekcije.”

Da li su SAD spremne da se suoče sa još jednom katastrofom sličnog ili većeg obima?

“SAD su spremne za nesreće, ali ne i za katastrofe,” kaže Dik Klark.

Neke od mogućih katastrofa zabrinjavaju čak i eksperte za terorizam

Kao, na primer, veliki zemljotres u Kaliforniji, kroz koju se proteže opasna i aktivna raselina San Andreas. Zamislite zemoljtres koji bi uzdrmao oblakodere, porušio kuće, uništio puteve i ostavio na hiljade mrtvih i na desetine hiljada raseljenih, bez ikakvog upozorenja.

“Svi naši autoputevi, vozovi, gasovodi, vodovodna mreža… bili bi uništeni u takvom zemljotresu.”

Tu su zatim i opasnosti od epidemija poput, na primer, ptičijeg gripa ili napada biološkim oružjem, koji bi mogli da desetkuju stanovništvo i dovedu do kolapsa sistema zdravstvene zaštite.

I, naravno, eksplozija nuklearne bombe - scenario iz pakla uprkos svim vežbama sistema civilne zaštite.

“To je svakako situacija u kojoj bi odgovor bio izuzetno važan - sto hiljada ljudi bi moglo da strada pre nego što bismo mogli da učinimo bilo šta,”…

Tako nešto bi takodje iznelo na videlo propuste i nedostatke u spremnosti federalne vlade, kakvi su se mogli videti proteklih nedelja.

“Mislim da je najgore kada se ne zna ko je odgovoran za šta i kada se improvizuje u hodu,”…

Zaista, sekretar za unutrašnju bezbednost, Majkl Čertof, je zvučao gotovo proročanski kada je, pre nekoliko meseci, govorio o njegovim najvećim brigama.

“Da li smo adekvatno pripremljeni? Da li smo dovoljno usaglašeni sa našim partnerima na nivou saveznih država, lokalnih vlada i privatnih kompanija?”…

XS
SM
MD
LG