Linkovi

Predsednik Džordž Buš pokrenuo pitanje uloge vojske u slučaju elementarnih katastrofa


Dan pošto se predsednik Buš založio za veću ulogu američke vojske u slučaju katastrofalnih elementarnih nepogoda, visoki zvaničnik Pentagona, Lorens Dirita, ukazao je da treba preispitati američke zakone i procedure kako bi vojska mogla da pruži efikasniju humanitarnu pomoć u takvim situacijama. Po rečima Dirite, postojeći zakoni su zastareli i zbog njih je došlo do neadekvatnog reagovanja na razarajući uragan Katrina na lokalnom nivou . Predsednik Buš je pokrenuo pitanje uloge vojske u slučaju elementarnih katastrofa u svom govoru u Nju Orleansu:

“Koordinacija je izostala na svim nivoima, tako da je već na samom početku svuda došlo do preoptrećenja. Jasno je da slučajevi ovakvih razmera iziskuju veću federalnu vlast i širu ulogu vojske -- državne institucije koja u trenu može da obezbedi masovnu logističku operaciju.”

Predstavnik Pentagona, Lorens Dirita, rekao je novinarima da se nakon uragana Katrina postavlja pitanje kako obezbediti da vojska deluje bez birokratskih i pavnih prepreka. Prema sadašnjem zakonu, lokalne vlasti imaju vodeću ulogu u pružanju obezeđenja u slučaju krize, i na njima je da traže pomoć saveznih organa. Dirita navodi da je vojska trupe i opremu približila ugroženim područjima i pre nego što je uragan udario Nju Orleans. No postavlja se pitanje ko vodi operaciju, vojni komandanti ili lokalni zvaničnici. Aktivnim vojnicima nije bilo dozvoljeno da preuzmu bilo kakvu odgovornost, a policija je --posebno u Nju Orleansu -- nekoliko dana bila potpuno odsečena od ostalog sveta. Portparol Pentagona ističe da su vojnici bili sprečeni da započnu humanitarnu akciju zbog zakona usvojenog u 19. veku. Zakon ovlašćuje predsednika da ukine zabranu da vojska obavlja policijske poslove i preuzme određena ovlašćenja guvernera saveznih država. Medjutim, pošto je zakon tako sročen da spreči regionalne pobune -- poput američkog građanskog rata -- Bela kuća je oklevala da preuzme vlast od lokalnih zvaničnika koji očigledno nisu učestvovali u pobuni već jednostavno nisu imali sredstava za rešavanje problema prirodne nepogode.

Dirita je dodao da Kongres treba da stvori mehanizam koji bi u određenom trenutku automatski pokrenuo humanitarnu akciju koju jedino armija može da sprovede u većim razmerama. Takvo preispitivanje predložio je predsednik Buš u svom prekjučerašnjem govoru u Nju Orleansu.

“Naložio sam da svi sekretari u kabinetu učestvuju u sveobuhvatnom preispitivanju akcija na federalnom nivou tokom uragana Katrina. Ova vlada je izvukla pouku. Mi ćemo sprovesti potrebne izmene tako da budemo bolje pripremeljeni za slučaj prirodne katastrofe ili akcije zlih ljudi koji mogu da budu pretnja našem narodu”.

Po Diritinim rečima, to podrazumeva i razmatranje odnosa između različitih vladinih agencija, uključujući Pentagon, Sekretarijat za unutrašnju bezbednost i Federalnu agenciju za vanredne situacije. Zaključak koji je već donet, kaže portparol Pentagona, jeste da vojska treba da pomogne civilnim službama da se bolje pripreme za katastrofe poput uragana Katrina.

XS
SM
MD
LG