Linkovi

Sredoje Lukić smešten u pritvor u Sheveningenu


Istovremeno, svedočenje na sudjenju Slobodanu Miloševiću nastavio je Vojislav Šešelj, a Tribunal je najavio da bi sudjenje Ramušu Haradinaju moglo početi iduće godine.

Sredoje Lukić smešten je popodne u pritvor u Sheveningenu pošto se predao vlastima Republike Srpske i iz Banjaluke je prebačen u Hag. Portparol haškog Tužilaštva Florans Artman izjavila je ranije da se Lukić do tada "krio u Rusiji".

Lukić i njegov brat Milan, vodje paravojne formacije Osvetnici, optuženi su za teške zločine nad višegradskim muslimanima od 1992. do 94, uključujući i spaljivanje oko 135 žena, dece i staraca u dve kuće u Višegradu. Milan Lukić uhapšen je letos u Argentini i biće izručen Tribunalu.

Jedanaestog dana svedočenja u odbranu Slobodana Miloševića, Vojislav Šeselj je tvrdio da su i streljanje muslimanskih zarobljenika u Srebrenici i prenossenje leševa Albanaca sa Kosova u Srbiju isplanirale i izvele strane obaveštajne službe. On je rekao da Milošević nije imao ništa s tim i negirao je kao neistinite sve teške optužbe koje je u prošlosti izrekao protiv bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije.

U haškom sudu danas je najavljeno i da bi sudjenje jednom od zapovednika OVK Ramušu Haradinaju, optuženom za zločine nad Srbima u Metohiji 1998, moglo početi u novembru iduće godine i potrajati izmedju 12 i 18 meseci.

XS
SM
MD
LG