Linkovi

Nagli skok cena nafte doveo do stečaja dve velike američke avionske kompanije


Od sedam najvećih američkih aviokompanija, četiri operišu pod zaštitom zakona o bankrotstvu. Unajted i US Airways su proglasile stečaj ubrzo nakon terorističkih napada 11. septembra 2001, koji su zajedno sa privrednom recesijom doveli do naglog pada vazdušnog saobraćaja u Americi.

Od 2000. do danas američke avio-kompanije su zabeležile gubitke od 38 milijardi dolara. Nagli skok cene goriva, naročito posle razarajućeg uragana Katrine, primorao je i kompanije Northwest i Delta da odu u stečaj. Gordona Betjun, bivši predsednik kompanije Kontinental Erlajnz, smatra da neće doći do skorog oporavka:

“Industrija ima preveliki kapacitet tako da su cene niže od troškova operacija. To nameće promenu poslovanja i do nje dolazi, ali na traumatičan način -- putem bankrotstva -- posle kojeg su svi na gubitku i vlasnici, i zaposleni i deoničari”.

Firma koja proglasi bankrotstvo pošteđena je svih ugovornih obaveza i operiše pod sudskim nadzorom. Neki stručnjaci ukazuju da su United i U.S. Airways uspeli da se izbore za konkurentniji položaj jer su pomoću bankrotstva mogli da ponište ugovore sa zaposlenima i prekinu isplatu penzija. Majkl Bojd, stručnjak za industriju avio-prevoza iz Denvera u Koloradu, optimističan je u pogledu kompanije Northwest:

“Northwest je u povoljnom položaju jer ima pristup pravom tržištu, koji mi u ovoj industriji nazivamo sino-centričnim rastom, odnosno leti na linijama na američkom jugu, srednjem zapadu i u Kini. Ukoliko budu uspeli da smanje troškove, kompanija bi mogla da preživi. No, za Deltu nisam siguran. Oni su previše investirali u avione sa 50 putničkih sedišta, njihove linije nisu unosne, i nisu prisutni na azijskom tržištu. Biće im stoga mnogo teže da se izvuku iz sadašnjih teškoća”.

Jedina američka aviokompanija koja ima stalan pozitivan bilans je Southwest, čije su deonice vrednije od deonica svih ostalih kompanija zajedno. Najveće i najstarije kompanije poput Northwesta i Delte opterećene su visokim troškovima i penzinjskim osiguranjem svojih zaposlenih, čega je Southwest pošteđen. Analitičari predviđaju da će doći do likvidacije i konsolidacije američke vazduhoplovne industrije. No, sadašnje nevolje potrajaće izgleda sve dok zbog oštre konkurencije kompanije ne budu mogle da povećaju cene svojih usluga da bi pokrile troškove.

XS
SM
MD
LG