Linkovi

Prosper uoči dolaska Tadića u SAD: Na kraja smo tunela - da bismo iz njega izašli, potrebno odraditi slučaj Mladić


Medju šefovima država i vlada ogromnog broja zemalja, u sedištu UN prisutni su i mnogi zvančnici Bušove adminstracije, medju kojima i ambasadaor za pitanja ratnih zločina, Ričard Prosper, koga je naš saradnik, Alen Mlatišuma, upitao šta poručuje Srbiji pred dolazak njenog predsednika Borisa Tadića iduće nedelje u SAD?

Prosper: Poruka je jednostavna, ona glasi - Mladić. Mi, a kad kažem mi imam na umu i SAD i vlasti u Beogradu jer smo u ovome zajedno, ostvarili smo ogroman napredak, posebno tokom protekle godine. Mnogi haški optuženici su u Hagu, lokalni sudovi su preuzeli neke slučajeve od Haškog Tribunala... Ali, sada smo u fazi da jedan čovek stoji na putu čitave budućnosti! To je jedna prepreka, jedan kamen spoticanja. Kada bi on bio uhapšen, siguran sam da bi Evropa sutradan -- uz našu svesrdnu podršku -- otvorila svoja vrata Beogradu i Srbiji, kao i vrata mnogih drugih oganizacija kojima Beograd želi da pristupi.

Odaćemo priznanje Borisu Tadiću za ono što je već ostvareno i reći mu da smo -- na kraju tunela. Ali, da bismo iz tunela izašli, mora se odraditi slučaj Mladić.

XS
SM
MD
LG