Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Washington Post
Kao i tokom prethodne dve nedelje, naslovna stranica ovdašnjeg «Vašington Posta» uglavnom je posvećena posledicama uragana Katrina, ali današnje izdanje ovog lista veliku pažnju usmerava i na pretres u Senatskom odboru za pravosuđe povodom potvrđivanja sudije Džona Robertsa za predsedavajućeg Vrhovnog suda SAD. «Roberts izbegao detalje po pitanju abortusa», glavni je naslov na današnjoj naslovnici «Vašington Posta», a u tekstu se objašnjava da Roberts nije želeo da se izjasni da li bi, kad bi bio izabran za predsedavajućeg Vrhovnog suda, glasao za opstanak čuvene odluke Vrhovnog suda kojom je legalizovano pravo na abortus u SAD, u slučaju «Rou protiv Vejda».

New York Times
Pretres u Odboru za pravosuđe američkog Senata, glavna je tema današnjeg «Njujork Tajmsa», a pored naslova «Predsednik kaže da je odgovoran za propuste u odgovoru na uragan», u oči upada najava da su «Dve velike avio kompanije pred bankrotstvom». Radi se avio prevoznicima «Northwest» i «Delta», koji bi mogli da podnesu zahteve za zaštitu od bankrotstva koliko već danas, a u tekstu se kao glavni razlog navode visoke cene goriva.


Los Angeles Times
Jedan od vodećih dnevnika na Zapadnoj obali «Los Anđeles Tajms», takođe se prvenstveno bavi uraganom Katrina i pretresom u Senatu oko potvrđivanja sudije Džona Robertsa. Među tekstovima na naslovnoj strani ističe se onaj sa naslovom «Raj se pretvorio u horor», u kome ožalošćene porodice postavljaju pitanje zbog čega dom za starije 'Sent Rita' u San Bernardu u Luizijana nije evakuisan, što je na kraju dovelo do smrti 34 osobe.

USA Today
Tiražni «Ju Es Ej Tudej», između ostalih članaka o posledicama uragana Katrina, na prvoj strani objavljuje i tekst pod naslovom «Par optužen za smrt 34 osobe», u kome navodi da će vlasnici doma za stare u San Bernardu biti optuženi za ubistvo iz nehata.

Miami Herald
«Majami Herald» na današnjoj naslovnoj strani optužuje Sekretara za nacionalnu bezbednost Majkla Čertofa. U tekstu pod naslovom «Šef nacionalne bezbednosti imao mogućnost da pošalje pomoć, ali nije», novinari «Heralda» pišu da je Čertof, prema takozvanom Nacionalnom planu za odgovor, koji je 2003. godine potpisao predsednik Buš, mogao da reaguje i pre udara uragana Katrina. Uz sve to, Čertof je ovlašćenja za rukovođenje u akciji spasavanja i pomoći, donedavnom direktoru Agencije za vanredne situacije Majklu Braunu, predao tek 36 sati po naletu Katrine.

XS
SM
MD
LG