Linkovi

Buš poziva Ujedinjene nacije da se posvete borbi protiv terorizma i iskorenjivanju siromaštva u svetu


Predsednik Buš je na samitu svetske organizacije posebno istakao spremnost Sjedinjenih Država da preduzme energične mere za unapređenje međunarodne trgovine.

Predsednik Buš učestvuje na samitu Ujedinjenih nacija u danima koji su izuzetno žalosni i tragični za američki narod. Govor je započeo izražavajući zahvalnost međunarodnoj zajednici na pomoći pruženoj žrtvama razarajućeg uragana Katrine. Time je ujedno želeo da istakne da međunarodna zajednica ostvaruje više kada je ujedinjena.

“Vaše reagovanje, kao i prilikom prošlogodišnjeg cunamija, još jednom je pokazalo da je svet saosećajniji i pruža veću nadu kada je ujedinjen”.

Predsednik je jasno predočio da je takvo jedinstvo od bitne važnosti da bi Ujedinjene nacije mogle da se posvete rešavanju najkrupnije probleme međunarodne zajednice.

“Dok pomažemo prilikom velikih humanitarnih kriza, moramo aktivinije da se sučelimo sa današnjim veliki izazovima našeg doba. Moramo da nastavimo da uklanjamo patnju, širimo slobodu i postavljamo temelje za trajni mir za buduće generacije”.

Američki predsednik je pred liderima 150 zemalja okupljenih na početku zasedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku, takođe istakao da međunarodna zajednica mora da ukloni uslove pod kojima se siromašni i potlačeni okreću terorizmu. Po njegovim rečima, teroristički napad u gotovo svakom delu sveta, pokazuju da niko ne može da ignoriše patnju drugih.

“Moramo da pomažemo stagnatne države i bespomoćne zajednice koje su plodno tle za pojavu terorizma. Moramo da odbranimo i jačamo ljudsko dostojanstvo i otvorimo mogućnost za napredovanje i prosperitet, ostvarimo viziju koja je mnogo jača od mraka mržnje i ubijanja.”

Predsednik Buš je takođe govorio o postojećim nastojanjima na ukidanju siromaštva, kao što je američki program protiv SIDE u Africi i Karibima i nedavna odluka o otpisu dugova najsiromašnjih zemalja u svetu -- doneta na nedavnom samitu industrijski najrazvijenih zemalja i Rusije u Gleniglzu u Škotskoj. Američki predsednik se osvrnuo na značaj međunarodne trgovine, istakavši da bi globalno ukidanje carina moglo, u sledećih 15 godina, da doprinese izvlačenju iz siromaštva na stotine miljiona ljudi u svetu. Izrazio je američku podršku tekućoj rundi trgovinskih pregovora i obećao energične mere Sjedinjenih Država ukoliko se tome pridruže i druge zemlje.

“Sjedinjene Države su spremne da eliminišu carine i druge barijere u cilju slobodnog protoka roba i usluga i ukoliko i ostale zemlje budu učinile to isto. To je ključ za prevazilaženje siromaštva u najzaostalijim zemljama sveta”.

Ujedinjene nacije su nastale, rekao je dalje predsednik Buš, radi borbe protiv siromaštva i bolesti i zaštite ljudskih prava i dostojanstva svih. Da bi se ti ciljevi mogli ostvariti, Ujedinjene nacije moraju da sprovedu reforme, uklone korupciju u svojim redovima i polože račun narodima kojima služe, rekao je predsednik Džordž Buš.

XS
SM
MD
LG