Linkovi

Vajt: Međunarodna zajednica mora ozbiljno pristupiti situaciji u Kosovskoj Mitrovici


U najnovijem izveštaju Međunarodna krizne grupe (MKG) se navodi da je Beograd, suprotno rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, uspostavio paralelne vlasti u Kosovskoj Mitrovici i okolnim oblastima na severu Kosova u kojima živi oko trećina preostalih Srba u toj pokrajini. MKG apeluje na međunardnu zajednicu da preduzme korake da ne bi došlo do podele Kosova i to pre početka razgovora o njegovom konačnom statusu. Tim povodom razgovarali smo sa direktorom Programa MKG za Evropu, Nikolasom Vajtom:

MKG predlaže postepeno integrisanje Kosovske Mitrovice u šire Kosovo, i predviđa da bi taj grad mogao da postane glavni kulturni, univerzitetski i zdrastveni centar kosovskih Srba. MKG u prvi plan ističe potrebu masovnijeg povratka srpskih izbeglica kao i njihovu zaštitu na Kosovu. Pri tom, dodaje Nikolas Vajt, učešće kosovskih Srba u oblikovanju dalje budućnosti Kosova ne sme da bude suzbijano. Ali, Vajt takodje smatra da međunarodna zajednica treba veoma ozbiljno da pristupi situaciji u Kosovskoj Mitrovici, koja bi mogla da poremeti predstojeće razgovore o budućem pravnom statusu Kosovo:

“Naša glavna preporuka je da međunarodna zajednica imenuje posebnog zvaničnika koji bi bio zadužen za reintegraciju Mitrovice u ostatak Kosova u kontekstu procesa za utvrđivanje pravne budućnosti pokrajine, i da obezbedi da ne dođe ni do kakve podele Kosova.”

Zvaničnik MKG kaže da je situacija na terenu već znatno izmenjena, odnosno da je Kosovska Mitrovica po mnogo čemu već odvojena od Kosova:

“Već postoji situacija u kojoj srpsko ministarstvo unutrašnjih poslova upravlja policijskim stanicama na severu Kosova, što je potpuno suprotno rezoluciji Ujedinjenih nacija kojom su NATO i UNMIK dobili taj mandat. Beograd, takođe, kontroliše dve glavne državne ustanove koje obezbeđuju gro radnih mesta - bolnicu i univerzitet. Na čelu tih ustanova su politički tvrdokorne osobe. UNMIK i KFOR predugo tolerišu takvo stanje, i ne ispunjavaju sopstveni mandat u toj oblasti Kosova. Mi u MKG smatramo da je vreme da međunarodna zajednica predoči da Kosovska Mitrovica ostaje deo Kosova, kao i da istakne da će srpskoj manjini biti obezbeđen dalji normalan život u toj regiji. To treba preduzeti odmah kako ne bi postalo tema u razgovorima o konačnom statusu Kosova.”

Međunarodna zajednica priznaje da je Kosovska Mitrovica postala problem, kaže Nikolas Vajt i dodaje:

“Oni nisu uvereni da u ovom trenutku imaju dovljno sredstava i energije da problem rešavaju odmah. Ukoliko međunarodna zajednica ozbiljno želi da postigne stabilno i bar donekle multikulturalno Kosovo, onda je Mitrovica mesto na kojem je ta politika stavljena na probu”.

Međunarodna zajednica nije nemoćna da sprovede odredbe rezolucije 1244 koje se tiču Kosovske Mitrovice, smatra Nikolas Vajt. Srbija se može privoleti na dva načina: “šargarepom i štapom”, dodaje Vajt. “Šargarepa” je nastavljanje pregovora za pristupanje Evropskoj uniji, “štap” je ukidanje međunarodne pomoći za finansiranje budžeta Srbije:

“Budžet Srbije trenutno dobija finansijsku pomoć od međunarodne zajednice, koji se troši na održavanje paralelnih struktura vlasti na Kosovu. Vreme je da međunarodni zvaničnici počnu da ukazuju da će ta pomoć biti uskraćena ukoliko Srbija bude nastavila da finansira pomenute aktivnosti sredstvima koje dobija od međunarodnih finansijskih institucija.”

XS
SM
MD
LG