Linkovi

Francuska podržava nuklearni program Indije


Indijski premijer danas je, na putu za Njujork, posjetio Pariz gdje je od predsjednika Žaka Širaka dobio uvjeravanja da će Francuska pomoći razvoj mirnodopskog nuklearnog programa.

Objavljeno je da će dvije države raditi na sporazumu koji će definisati saradnju u toj oblasti.

U zajedničkoj izjavi navodi se da Francuska priznaje potrebu da međunarodna zajednica sarađuje sa Indijom u oblasti proizvodnje nuklearne energije za civilne potrebe i da će na tome raditi sa drugim državama. Takođe, pariz pozdravlja čvrstu predanost Indije procesima zaustavljanja proliferacije nukelarnih materijala.

Sličnu oodršku Indiji već su pružile Sjedinjene države i Velika Britanija.


Francuski predjsjednik je takođe podržao “legitimnu aspirfaciju Indije za mjesto stalnog člana Savjeta bezbjednosti UN-a”

Razmjena zatvorenika iz provincije Pendžab

Indija i Pakistan razmjenili su više od 550 zatvorenika u sklopu nastojanja da ojačaju mirovni proces. Indija je Pakistanu predala 152 zatvorenika, dok je Pakistan oslobodi 435 Indijca.

Riječ je uglavnom o ribarima i stočarima iz pokrajinske oblasti Pundžab, koji su greškom prešli na teritoriju druge države. Oslobađanje i razmjena zatvorenika dolazi neposredno uoči susreta pakistanskog predsjednika Perveza Mušarafa sa indijskim premijerom Manmohanom Singom, na marginama generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Susret je predviđen za srijedu. Istovremeno – pakistanska obalska straža objavila je da je danas uhapsila 24 indijska ribara i zaplijenila njihova dva broda zbog ilegalnog ulaska u pakistanske teritorijalne vode.

XS
SM
MD
LG