Linkovi

Delegacija SCG u Njujorku sa dve zasebne agende


Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković otputovao je u Njujork gde će kao šef državne delegacije učestvovati na 60. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U delegaciji je još ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović.

Zbog sve češćih razmirica među članicama državne zajednice, Srbija i Crna Gora biće jedina zemlja koju na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ne predvodi šef države ili premijer. Politički analitičari ocenjuju da je do ovakve situacije došlo zbog različitih prioriteta članica državne zajednice koje žele da saopšte u Njujorku.

Naime, Crnu Goru više interesuje nezavisnost, a Srbija u Ujedinjenim nacijama kao glavnu temu kandiduje Kosovo.

Iako je kao šef delegacije bio najavljivan predsednik državne zajednice Svetozar Marović, delegacije će predvoditi ministar spoljnih poslova Vuk Drašković. Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus smatra da je to jako loša vest i dodaje da je Vlada Srbije pokušala da ubedi Svetozara Marovića da je njegova odgovornost da on predvodi delegaciju, ali da je on to odbio i da je odgovoran što je do ove situacije došlo.

U vladajućoj Demokratskoj stranci Srbije premijera Vojislava Koštunice, međutim, ne vide problem u tome što predsednik državne zajednice ne predvodi delegaciju Srbije i Crne Gore na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Portparol te partije Andreja Mladenović izjavio je da je nastup zvaničnika iz Beograda u Njujorku nešto što je usklađeno na nivou zvaničnika državne zajednice, predsednika parlamenta i Saveta ministara.

Nedavno je bilo najavljeno da će u Njujork putovati i predsednik Srbije Boris Tadić, ali je iz njegovog kabineta saopšteno da on neće biti član delgacije državne zajednice na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U Ujedinjenim nacijama Srbija i Crna Gora je jedna država, kaže se u saopštenju iz Tadićevog kabineta i ocenjuje da odluka vladajuće koalicije u Savetu ministara da državnu zajednicu ne predstavlja njen predsednik, šteti interesima Srbije i Crne Gore.

Đukanović poziva na dogovor o savezu nezavisnih država

Crnogorski premijer Milo Đukanović poručio je danas srpskim političarima da umjesto što Crnoj Gori daju sugestije povodom referenduma, još jednom treba da razmisle o prihvatanju ponude za savez nezavisnih država. Đukanović je ponovio da Crna Gora treba da bude samostalna kao i da do nezavisnosti treba da dođe kroz demokratsku proceduru dogovorom sa vlastima u Srbiji ili kroz demokratski referendum.

»Umjesto što nam šalju, vjerujem dobronamjerne sugestije, bolje bi bilo da su razmislili, jer još ima vremena, o tome da se na relaciji Beograd-Podgorica može postići dogovor u obostranom interesu demokratskog razvoja Crne Gore i Srbije«, kazao je Đukanović u Bijelom Polju.

On je, komentarišući izjavu srpskog predsjednika Borisa Tadića o antisrpskoj atmosferi u Crnoj Gori, poručio vlastima u Beogradu da treba da pomognu da tenzija ne bude.

»Naša namjera nije da podižemo tenzije već da kroz demokratsku proceduru dođemo do demokratskog cilja. Siguran sam da će Crna Gora na proljeće biti nezavisna«, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da pojedine opozicione partije »svjesne političke marginalnosti i inferiornosti pokušavaju da stvaraju utisak kako su moćne da izazaivaju tenzije«.

»Opozicija nije u stanju da izazove nemire jer je Crna Gore stabilna politički i bezbjednosno i tako će biti tokom refrenduma, a i nakon toga«, poručio je Đukanović.

I predstavnici medijske scene u Crnoj Gori odbacili su danas ocjene srpskog predsjednika Borisa Tadića da se u medijima u Crnoj Gori uspostavlja antisrpska atmosfera.

Tadić je juče ocijenio da antisrpska atmosfera može biti jako opasna i da je to put koji može da bude nepovratan a da niko nema interes da se tako nešto desi.

Većina medijskih poslenika nema utisak da se u crnogorskim medijima uspostavja antisrpska atmosfera, ocjenjujući, naprotiv, da u velikom broju srpskih medija postoji izrazita anticrnogorska atmosfera.

XS
SM
MD
LG