Linkovi

Petersen: Nijedna opcija decentralizacije izuzev "Plana B" nije u opticaju


Plan B predstavlja osnovu za razgovore o decentralizaciji i nijedna druga varijanta ili plan neće biti prihvaćeni,izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima srpske liste za Kosovo i Metohiju, kosovski administrator Soren Jesen Petersen.

"Zahtevao sam od srpskih lidera da preuzmu odgovornost i učestvuju u procesu decentralizacije, ali sam pozvao i institucije da se više angažuju za realizaciju plana, kazao je Petersen.

Dodao je da pomenuti plan može da pretrpi izvesne izmene i poboljšanja, da se u njega grade nove ideje i predlozi. Pozdravio je zahtev za sveobuvatnu reformu lokalne vlasti i jasnu definisanost nadležnosti budućih opština što u suštini predstavlja glavne zahteve Srba.

S druge strane nosilac Srpske liste za Kosovo i Meohiju, Oliver Ivanović upozorava da Srbi neće učestvovati u procesu decentralizacije po svaku cenu.

On je nakon sastanka izjavio da je optimista po pitanju srpskih zahteva, te da očekuje bitne pozitivne pomake na narednom sastanku sa kosovskim premijerom Bajramom Kosumijem i ministrom za lokalnu upravu Ljutfijom Hazirijem.

Bez naseg učesća ne mogu da krenu pilot projekti u Gračanici i Partesu a evidentno je da je pitanje decentralizacije ispolitizovano i da bi primenom ovog plana bez izmene, Gračanica postala još jedna opština sa albanskom većinom, precizirao je Ivanović i zaključio da reforma lokalne vlasti mora da donese korist svima.

XS
SM
MD
LG