Linkovi

Bolton delimično zadovoljan sporazumom o reformi UN


Diplomate u UN postigle su sporazum o deklaraciji koju bi svjetski lideri trebalo da usvoje na tropdnevnom samitu koji počinje u srijedu. Neke od spornih odredaba odbačene su pošto je isticao rok predviđen za pregovore i amandmansko djelovanje.

Delegati su aplauzom pozdravili prihvatanje komromisnog dokumenta, a američki pregovarač, zamjenik šefa misije u UN, En Peterson bila je raspoložena nakon pregovora.

Konačna verzija dokumenta na 35 stranica sadržajno je manjkavija u odnosu na prvobitna nadanja pregovarača, ali je i egipatski predstavnik Madžid Abdelaziz, koji se u pregovorima pokazao kao "bloker", rekao je da je vrijeme za konsenzus.

"Tekst koji je predstavio predsjedavajući je prihvatljiv uz male izmjene. I bez izmjena riječ je o dobroj osnovi za sve", rekao je Abdelaziz.

Nove inicijative u dokumentu uključuju uspostavljanje novog tela za
ljudska prava, Mirovne komisije koja će pomagati postkonfliktnim državama, kao i obavezu da se interveniše ako civili budu ugroženi genocidom i ratnim zločinima.

Zapadne zemlje ipak se nisu dogovorile o novom Savjetu za ljudska prava, a
izostao je i čvrst dogovor o smanjivaju trgovinskih barijera.

Američki ambasador Džon Bolton priznao je da su neki kompromisi razočaravajući, posebno oni koji se odnose na reformu uprave. Međutim, rekao je da je zadovoljan činjenicom da je na insistiranje SAD među prioritete uvrštena borba protiv terorizma i problematika ljudskih prava.

"Ovako rade UN”, rekao je Bolton. “Ovo je prvi korak. Promjene koje želimo a koje se odnose na rad sekretarijata i funkcionisanja vlada država članica" odvijaće se postepeno".

Sjedište UN, uoči samita, obezbedjuje oko 4.000 pripadnika njujorške policajei antiterorističkih timova.

Ulice oko sedišta UN su zatvorene za saobraćaj baš kao i vazdušni prostor oko Menhetna. Kontrole su pojačane i u metrou, a policijska vozila patroliraju i oko kompleksa UN.

Neformalni sastanak ministara odbrane NATO-a

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a počeli su dvodnevni neformalni sastanak u Berlinu na kome će raspravljati o misiji Alijanse u Avganistanu i modernizaciji njenih snaga.

Po dolasku u Berlin, američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld pozvao je na veću fleksibilnost pri spovodjenju NATO misije u Avganistanu i predložio da Alijansa vremenom razvije kapacitete za borbu protiv terorizma.

Očekuje se da će Ramsfeld tražiti ukidanje nacionalnih ograničenja za aktivnosti i kretanje NATO snaga, posebno kada je reč o pravilima ratovanja. Izmedju ostalih tema, na sastanku se očekuje i razmatranje finansiranja NATO-a i značaj održavanja, kako je rečeno «produktivnih odnosa» sa Ukrajinom.

XS
SM
MD
LG