Linkovi

Predsednik Buš preuzima odgovornost za federalni odgovor na uragan


Predsednik Buš je rekao da preuzima odgovornost za reagovanje administracije na uragan Katrinu, koji je prošlog meseca zahvatio južni deo SAD. U izveštaju dopisnika Glasa Amerike iz Atlante, Majka Kupera, navodi se da nadležni pokušavaju da pronadju prostor za smeštaj preživelih, koji sada žive u privremenim skloništima.

Portparol Bele kuće je izjavio da će se predsednik Buš ove nedelje vratiti u Luizijanu, da bi nadgledao obnovu i da planira da u četvrtak uveće održi govor naciji - o reagovanju administracije na ovu prirodnu katastrofu. Na konferenciji za novinare u Beloj kući sa predsednikom Iraka, američki predsednik je rekao da želi da zna gde se pogrešilo, a gde nije posle udara uragana 29. prošlog meseca.

“Katrina je iznela na povšinu ozbiljne probleme u vezi sa našom sposobnošću da reagujemo na svim nivoima administracije, u toj meri da federalna vlada nije u potpunosti obavila svoj posao kako treba i ja za to preuzimam odgovornost.”

U medjuvremenu, novi vršilac dužnosti direktora Federalne agencije za vanredne situacije, Dejvid Polison, usredsređuje se na pronalaženje smeštaja za desetine hiljada ljudi koji su sada u privremenim skloništima. Polison je u ponedeljak imenovan za direkotra te federalne agencije, zamenivši na tom položaju Majkla Brauna, koji je podneo ostavku nakon kritika zbog neadekvatnog reagovanja administracije. Polison je rekao da mu je predsednik Buš obećao punu podršku federalne administracije.

“U ovom trenutku ubrzano prikupljam informacije o smeštajnom prostoru i nekim drugim stvarima. Znam da je to u mom fokusu, isto kao i predsednikovom, da bismo te ljude prebacili iz skloništa u neku vrstu polustalnog ili stalnog smeštaja, tako da je to ono na šta smo usredsređeni.”

Zdravstveni radnici vode evidenciju o preživelima, koji su smešteni u privremena boravišta širom zemlje. Nadležni iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, kažu da nisu zapazili pojavu zaraznih bolesti, od koje se strepelo u prenatrpanim skloništima.

XS
SM
MD
LG